"Pe langa pachetul de urgenta, vom stabili si unul de servicii medicale de baza, decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, servicii care nu pot acoperi toate afectiunile. Restul serviciilor medicale vor intra in pachetele de servicii medicale voluntare", a precizat, azi, Adrian Pana, din cadrul Directiei de Politici si Strategii a ministerului Sanatatii.

Potrivit ministerului, o mare parte din interventiile chirurgicale, in afara celor de urgenta, vor intra in pachetele de servicii de baza. "Vor exista si operatii care vor fi, probabil, decontate partial de casa, iar pacientul va plati restul de bani", a adaugat Adrian Pana.

Alte masuri pe care autoritatile le au in vedere pentru reducerea platilor informale in sistemul sanitar, adica a asa-ziselor spagi, sunt elaborarea de protocoale terapeutice, care definesc finantarea pe grupe de pacienti sau pe caz rezolvat, constituirea unei Comisii Nationale de Acreditare a Spitalului si controlul prescriptiilor medicale eliberate de medici, cu ajutorul sistemelor informatizate.

Conform unui studiu al firmei de consultanta Legicon, peste 30 la suta dintre romani spun ca au efectuat plati informale in spitale, in valoare medie de aproximativ 200 de lei.