Social 27 Mai 2008 04:04
Peste 5 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, iar 42% dintre acestia nu stiu ca sunt bolnavi. In plus, 61% dintre cei care se stiu cu tensiune arteriala nu urmeaza nici un tratament. Nici nu e de mirare ca, in aceste conditii, suntem printre cei care mor cel mai des din cauza inimii.
Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania se situeaza pe locul trei in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare si pe locul doi, dupa Rusia, la mortalitatea prin accident vascular cerebral - una dintre complicatiile majore ale hipertensiunii arteriale.

Un miliard de bolnavi de hipertensiune
Tensiunea arteriala este presiunea cu care curge sangele prin artere. Hipertensiunea, adica o valoare ridicata a tensiunii, este o boala „tacuta”, care afecteaza un miliard de oameni in toata lumea si se estimeaza ca aceasta cifra va creste la 1,5 miliarde pana in anul 2025. Statisticile arata ca, pana la varsta de 50 de ani, unul din cinci oameni are hipertensiune arteriala, iar dupa varsta de 65 de ani, doua din trei persoane sufera de hipertensiune. „Factorii de risc pentru declansarea acestei boli sunt de doua tipuri: cei care nu pot fi controlati, cum sunt varsta de peste 40 de ani si istoricul familial si cei care pot fi preveniti, precum fumatul, consumul marit de sare, sedentarismul, obezitatea, alcoolul si stresul”, a declarat presedintele Grupului de lucru Hipertensiunea Arteriala din Cadrul Societatii Romane de Cardiologie (SCR), prof. dr. Eduard Apetrei. Referindu-se la alimentatie, vicepresedintele SCR, prof. dr. Marius Vintila, a semnalat ca romanii mananca cam de 10 ori mai multa sare decat este normal. “De la 1,5 grame de sare pe zi, la noi in tara se ajunge la un consum de 15 grame”, a afirmat profesorul Vintila.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.