„Cele mai comercializate produse contrafacute in Romania sunt cele de lux, unde sunt incluse parfumuri si haine. Pe segmentul IT&C sunt accesoriile de telefonie mobila, terminale si platforme de jocuri“, a spus Turcu. Copiile cele mai raspandite in Romania sunt cele ale produselor companiei americane de echipamente sportive Nike.

In urma investigatiilor, autoritatile romane au stabilit ca peste 60% din falsurile existente in Romania provin din China, 25% din Turcia, 4% din Bulgaria si 3% din Emiratele Arabe Unite.

Potrivit unui sondaj comandat de Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) in trecut, peste 55% dintre romani cumpara bunuri contrafacute din cauza saraciei, iar circa 61% dintre acestia au constatat ca au cumparat marfuri falsificate dupa ce le-au achizitionat.

Romania este plasata intr-o zona- tinta a marfurilor piratate, motiv pentru care poate fi considerata tara de destinatie sau de tranzit.

Totusi, daca pana acum marfurile se importau gata falsificate, in prezent, au inceput sa intre in tara produse fara nicio marca. Dupa ce ajung in tara, pe aceste marfuri se aplica diverse inscriptii si modele caracteristice unor firme de renume. Cel mai des contrafacute la noi sunt hainele si produsele IT&C.