Lovitura de teatru la Tribunalul Bucuresti! Sectia I Penala a Tribunalului Capitalei, prin sentinta penala nr. 529 din 20 aprilie 2005, a admis contestatia la executare formulata de condamnatul Valentino Acatrinei (fost judecator la Curtea de Apel Bucuresti, condamnat la 5 ani inchisoare pentru trafic de influenta, in controversatul dosar "Mita pentru magistrati") si a constatat gratiata pedeapsa acestuia dispusa de ex-presedintele Ion Iliescu, prin Decretul de gratiere nr. 1164 din 15 decembrie 2004. Totodata, instanta a dispus anularea mandatului de executare a pedepsei si "punerea in libertate a condamnatului, daca acesta nu este retinut sau arestat intr-o alta cauza". Hotararea poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile.

Sentinta TB are insa un efect devastator pentru Ion Iliescu, pentru ca acesta, in ultimile zile ale mandatului sau, profitand de dreptul sau constitutional de a acorda gratieri, l-a introdus pe o lunga lista de persoane pentru care clementa era indreptatita si pe infractorul Miron Cozma, liderul minerilor. Speriat de reactia publica, Iliescu a emis in 17.12.1004, in ultima sa zi de mandat prezidential, un alt decret, care l-a anulat pe primul, desi legea nu-i conferea acest drept. Efectul: o adevarata vanatoare a celor eliberati, pentru a fi dusi la reincarcerare.

Un precedent judiciar absolut

Sentinta TB - un precedent judiciar absolut in Romania - motivata pe prevederile art. 5, par. 1, lit. a) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, demonstreaza ca efectele gratierii date de Iliescu nu mai pot fi anulate. Astfel, instanta a admis apararile formulate de avocatii Dumitru Radescu si Rodica Constantinovici, bazate pe urmatoarele argumente: mandatul de executare a pedepsei a incetat in momentul gratierii, iar Conventia Europeana spune ca nimeni nu poate fi lipsit de libertate decat daca este detinut legal in baza unei condamnari pronuntate.

Or stabilirea unei noi obligatii de executare pentru o pedeapsa gratiata, echivaleaza cu o noua condamnare pentru aceeasi fapta. Cu privire la cel de-al doilea decret al lui Iliescu, care l-a anulat pe primul, apararea a aratat ca acesta nu putea fi aplicat retroactiv, intrucat legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile, ceea ce nu era cazul la Acatrinei. Prin urmare, chiar daca s-ar considera ca cel de-al doilea decret, de anulare, ar fi fost posibil juridic, revocarea gratierii nu putea insemna reactivarea mandatului de executare care incetase in momentul eliberarii condamnatului.

Despre acest caz, avocatul Dumitru Radescu, din Baroul Bucuresti, ne-a declarat: "S-a constatat valabil Decretul de gratiere 1164/2004. S-a constatat de asemenea, ca Presedintele Romaniei, indiferent cine ar fi, nu poate revoca o gratiere acordata, acest lucru revenind instantelor de judecata. Pe cale de consecinta, detentia ilegala a lui Valentino Acatrinei de la data decretului si pana in prezent, echivaleaza cu o privare abuziva de libertate". Referindu-se la numeroasele actiuni facute de cele 46 de persoane gratiate de Iliescu, si care au fost pana acum respinse de instante, pe fel de fel de motive, avocatul Radescu a precizat: "Constat cu amaraciune ca judecatorii din Romania, pe langa faptul ca sunt inamovibili si obligati sa respecte legea, mai trebuie sa aiba o trasatura aparte - curajul de a aplica legea".

Cozma isi asteapta eliberarea

Prin urmare, daca sentinta de mai sus va ramane definitiva, ea va crea un precedent care se va rasfrange automat asupra tuturor celorlalte 45 de persoane gratiate de Iliescu, care vor fi puse in libertate. Din pacate insa pentru siguranta publica, unul din beneficiarii decretului va fi infractorul Miron Cozma, adica complicele lui Iliescu din mineriade. In privinta acestuia, gestul premeditat al lui Iliescu de a-l elibera, prin gratiere, echivaleaza cu o sfidare la adresa puterii judecatoresti si a opiniei publice, prin insasi gravitatea actelor comise de ortacul sef, cu acceptul lui Iliescu, care i-a multumit public pentru devastarea Capitalei, soldata cu morti, raniti si uriase pagube materiale. Si mai ales cu debarcarea unui intreg guvern, in septembrie 1991, in folosul politic al lui Iliescu, prin subminarea puterii de stat.

Contactat telefonic, senatorul Viorel Dumitrescu, avocatul lui Miron Cozma, ne-a declarat: "Ne prevalam de acest precedent, care s-a creat. Si noi avem pe rolul Tribunalului Bucuresti o contestatie la excutare similara. Astept cu incredere ca Justitia sa-si faca datoria, daca tot se declara independenta si ca nu asculta de sugestii politice".

Nu este exclus, insa, ca decretul de revocare a gratierii, dat de Iliescu in ultima sa zi de mandat prezidential, sa fi fost emis cu buna stiinta. Intr-o lucratura diabolica ce acopera pe de o parte blamatul act decizional al lui Iliescu, prin asa-zisa anulare ulterioara, care prin insasi lipsa de efect juridic sa duca inevitabil la atingerea planului stabilit. In sensul ca se stia ca anularea nu va avea efect si, mai devreme sau mai tarziu, Miron Cozma va fi eliberat, pe simplul motiv ca era la mintea cocosului ca cel de-al doilea decret nu va putea fi aplicat retroactiv.

Daca autoritatile nu se vor grabi cu celelalte dosare penale in care Cozma e anchetat, nu este exclus ca acesta sa scape si sa pastreze in continuare tacerea despre contributia lui Ion Iliescu in consumarea barbarelor mineriade.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.