Social 27 Mai 2008 16:29
Mihai Chirilov, directorul Festivalului International de Film "Transilvania" a explicat, la o conferinta de presa, absenta filmului romanesc in competitia TIFF 2008, prin strategia de promovare a producatorilor de a inscrie filmele romanesti in marile festivaluri din afara, relateaza NewsIn,

Printre cele 12 filme selectate in competitia TIFF 2008, nu se regaseste nici un film romanesc, pentru ca cele care ar fi putut intra in concurs au fost deja inscrise la alte festivaluri, a explicat Mihai Chirilov, care a dat ca exemplu "Nunta muta" a lui Horatiu Malaele, care va rula in avenpremiera la TIFF, sau "Pescuit sportiv", lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru, care va fi proiectat in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.

Cele doua pelicule au fost inscrise la festivalurile de la Venetia si Locarno, ceea ce face imposibila selectarea lor in competitia festivalului de la Cluj-Napoca. Filmele din competitia TIFF trebuie sa apartina unui regizor aflat la primul sau al doilea sau lungmetraj, sa fie prezentate in premiera mondiala la festival si sa nu fi fost inscrise la alte festivaluri.

"Asa se intampla in Romania cand lucrurile merg bine. Reprezentantii filmelor romanesti decid o anumita strategie, si chiar daca TIFF are de suferit, aceste filme vor fi poate selectate in competitia unor festivaluri prestigioase si se pot intoarce acasa cu premii", a spus Chirilov, la conferinta de presa de luni care a avut loc in Laptaria lui Enache din Bucuresti.

"Este o situatie cu care se confrunta si alte festivaluri care nu sunt ca cele mari de la Cannes sau Berlin. In cazul filmelor romanesti care ar fi putut figura in competitia acestei editii a TIFF, majoritatea sunt coproductii, facute cu bani din strainatate, de unde este decisa si strategia de promovare a filmelor. Producatorii, care sunt factorii decizinali, pot prefera sa riste pentru a isi vedea filmul in selectia oficiala a unor festivaluri mai mari si sa ignore alte invitatii, este o strategie", a spus pentru NewsIn Mihai Chirilov.

Un singur film romanesc ar fi putut fi selectat in competitia celei de-a 7-a editii a TIFF, "Elevator" de George Dorobantu, care va fi prezentat in premiera in cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Lungmetrajul de debut al lui George Dorobantu nu respecta insa parametrii tehnici pentru competitia TIFF, in primul rand acela de a fi realizat pe pelicula de 35 de cm, fiind un film in digital, cu un buget foarte mic si o slaba calitate a sunetului - replicile pot fi intelese mai mult prin citirea subtitrarilor in engleza, dupa cum a explicat Chirilov.

Directorul TIFF a laudat filmul independent, de 85 de minute, cu doar doua personaje, semnat de Dorobantu, pe care il apreciaza drept ambitios si cu "o idee pe muchie". Actiunea din “Elevator”, este plasata intr-un spatiu pe cat de claustrofobic, pe atat de incitant pentru un cineast - un lift. Ce se poate intampla cand doi oameni raman blocati intr-un lift dintr-o fabrica pustie, fara apa, mancare, semnal la telefonul mobil sau speranta de a gasi o cale de scapare din situatia cu pricina?

In legatura cu selectia festivalului din acest an, Chirilov a mai precizat ca trei dintre filmele din competitei vin din Mexic ("La Zona" de Rodrigo Plá, "Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo" de Yulene Olaizola si "Lake Tahoe" in regia lui Fernando Eimbcke n.r.). "Poate parea exagerat, dar asteptati sa vedeti filmele!", a spus Chirilov, mentionand ca selectia se face in functie de calitatea filmelor, si nu dupa criterii geopolitice, dar si ca poate "anul viitor vom vorbi despre un nou val mexican". Celelalte noua filme din competitie provin din tari precum Ungaria, Kazahstan, SUA, Estonia, Germania, Franta, Grecia, Spania si Danemarca.

La TIFF 2008 vor fi prezentate peste 130 de lungmetraje si peste 60 de scurtmetraje in opt locatii (Cinematografele Republica, Victoria, Arta si Equinox - cinematograf in aer liber in curtea Univeritatii "Babes-Bolyai", Muzeul de Arta, terasa Enigma, Teatrul National din Cluj-Napoca si parcarea amplasata pe terasa IuliusMall n.r. ), festivalul crescand de la cinci locatii anul trecut. "Dificultatea majora a organizarii acestei editii a reprezentat-o lipsa salilor, a trebuit sa improvizam", a explicat Tudor Giurgiu, prezent la conferinta.

Teatrul National din Cluj va gazdui, in premiera, pe langa gala de premiere si anumite proiectii in regim de gala, in timp ce in parcarea amplasata pe terasa IuliusMall, publicul festivalului va putea vedea in premiera un film din masina ("Shine A Light" a lui Martin Scrosese, despre trupa Rolling Stones).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.