Social 26 Mai 2008 01:18
In acest an, elevii de clasa a XII-a vor trebui, la examenul oral la limba si literatura romana, sa dea o proba la ceea ce se cheama comunicare nonliterara.

O parte din subiectele afisate deja pe pagina de internet a Ministerului Educatiei au dat nastere unor nemultumiri, atat din partea unor profesori, dar si elevi, care spun ca nu au facut ore de comunicare in scoala.

Examenul la comunicare urmareste sa vada daca elevii, dupa 12 ani de scoala, au un “discurs adecvat”, daca inteleg despre ce e vorba in text si daca sunt in stare sa-si argumenteze opiniile.

Examenul va fi oral si elevii vor primi un text, pe care-l vad pentru prima oara, si vor vorbi pe marginea lui.
Printre textele propuse pe internet ca posibile subiecte se afla citate dintr-o conferinta de presa a fostului sef al delegatiei Comisiei Europene in Romania, Johnatan Scheele, un pasaj din pactul national pentru educatie sau din alte documente.

Cativa profesori sustin ca textele cu pricina nu ar face parte din programa scolara si cer eliminarea lor.

Sunt subiecte absolut necesare, la proba de comunicare nonliterara, care trebuie sa contina subiecte nonliterare. Deci este foarte clar, asa scrie metodologia!

Zvetlana Preoteasa
Profesorii sunt contrazisi de secretarul de stat la Ministerul Educatiei, Zvetlana Preoteasa.

"Sunt subiecte absolut necesare, la proba de comunicare nonliterara, care trebuie sa contina subiecte nonliterare. Deci este foarte clar, asa scrie metodologia!", spune domna Preoteasa.

Dar cat de utila este o asemenea proba la oral, la limba si literatura romana?

"Practic, obiectul la proba orala la limba si literatura romana ramane lipsit de continut”.

“Pentru ca se da un subiect, cu un text neliterar in fata. Nu cred ca trebuie sa se dea atata importanta acestei chestiuni”.

“Desi, e o nebunie intreaga, cu functiile comunicarii...cu lucruri pe care le invatam acum 20-30 de ani, dar pe care, in invatamantul occidental nu se pune prea mare pret!", spune profesorul de romana Mugur Burcescu, de la liceul Ion Maiorescu din Giurgiu. Practic, obiectul la proba orala la limba si literatura romana ramane lipsit de continut.

Profesorul Burcescu mai spune ca orele la care elevii ar trebui invatati sa comunice, sa spuna ce au inteles dintr-un text, nu sunt facute, insa, la toate liceele, sau de toti profesori. Lucru confirmat de cativa elevi din Bucuresti.

BBC: Stii ca la bacalaureat aveti o proba de comunicare?
Elev: Stiu, dar astea trebuie sa le facem in particular, la meditatii. Daca stam in baza a ceea ce facem noi la scoala nici nu luam BAC-ul!

Elev: Initial, trebuia sa fie ca la limba straina. Asa au spus. In ultimele saptamani a aparut chestia asta cu subiecte la comunicare. Nici profesoara nu stia. Dar la meditatii facem, intr-adevar!

Ministerul Educatiei a facut recent o modificare a subiectelor la bacalaureat, in special la matematica, dupa ce mai multi elevi si profesori s-au plans ca acestea ar fi prea grele.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.