Social 22 Mai 2008 03:07
Administratia Nationala de Meteorologie a transmis ieri o noua atentionare cod portocaliu catre prefecturile a 26 de judete, avertizand autoritatile locale asupra ploilor abundente asteptate sa cada pana in aceasta seara.

Avertizarea de ieri este o completare a celei de cod galben, remise marti de meteorologi, instituirea codului portocaliu fiind urmare a cresterii cantitatii de precipitatii asteptate sa cada in peste doua treimi din teritoriul tarii. Codul galben dat marti de meteorologi ramane valabil in judetele in care, prin modificarea de ieri, nu se instituie codul portocaliu.

Meteorologii au instituit codul portocaliu, intrucat sunt asteptate precipitatii de pana la 90 de litri pe metrul patrat in 24 de ore. In intervalul 21 mai, ora 18.00 - 22 mai, ora 21.00, in zona deluroasa a Olteniei si a Munteniei, in Transilvania si Maramures, precum si in toata zona montana instabilitatea atmosferica va fi foarte accentuata. Se vor semnala frecvent descarcari electrice, intensificari de vant cu aspect de vijelie, cu viteze la rafala ce vor depasi local 80 - 90 de kilometri pe ora; vor cadea ploi ce vor avea si caracter torential, totalizandu-se local cantitati de apa de 50 - 80 de litri pe metrul patrat si, izolat, peste 80 - 90 de litri pe metrul patrat in 24 de ore. Se va semnala grindina.

Fenomene severe asociate instabilitatii - descarcari electrice, vijelii, grindina - vor fi pe arii restranse si in Campia Romana. Judetele avertizate de meteorologi cu codul portocaliu de ploi sunt: Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Alba, Bihor, Salaj, Satu Mare, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.