Social 21 Mai 2008 04:54
Recent intrata in vigoare, ordonanta de urgenta privind acordarea ajutorului public judiciar le permite accesul la actul de justitie si celor cu venituri mici.

Este oficial: persoanele care nu-si pot permite costurile unui proces vor fi ajutate de catre stat. Concret, potrivit unei ordonante de urgenta a guvernului, publicata in Monitorul Oficial pe 25 aprilie si intrata recent in vigoare, toti cei al caror venit mediu net lunar pe membru de familie este mai mic de 800 de lei vor putea beneficia de ajutor public judiciar.

Ajutorul poate fi solicitat in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale. Singura exceptie o constituie persoanele implicate in diverse cauze penale.

Ajutorul difera in functie de salariu
Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 51/2008, formele ajutorului public judiciar acopera toate palierele, de la plata onorariului catre avocat, plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, pana la plata onorariului executorului judecatoresc, scutiri, reduceri, esalonari sau amanari la plata taxelor judiciare.

Ajutorul este destinat oricarei persoane fizice aflate in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apa- rarii unui drept sau interes legitim in justitie.

Pentru a putea beneficia de plata integrala a cheltuielilor de judecata, petentii trebuie sa se incadreze in limitele salariale prevazute de lege. Cu alte cuvinte, venitul mediu lunar al acestora trebuie sa se situeze sub 500 de lei pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii. In cazul celor cu pana la 800 de lei pe membru de familie, statul se ofera sa-i ajute cu jumatate din cheltuielile necesare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.