Inaintea Romaniei se afla tari ca Uruguay, Olanda, Hong Kong, iar dupa ea se afla Oman, Bhutan, Australia, Italia, Singapore, Spania, Polonia.

Islanda, Danemarca si Norvegia sunt cele mai pasnice tari din lume, iar Irakul cea mai violenta, potrivit celui mai recent raport al Indicelui mondial al pacii (GPI), publicat marti la Londra.

"Lumea pare un pic mai pasnica anul acesta", a declarat Steve Killelea, fondatorul acestui indice care evalueaza caracterul pasnic in 140 de tari in comparatie cu alte natiuni si cu nivelul de calm intern. "Este incurajator, dar sunt necesari pasi facuti individual de tari, pentru ca lumea in ansamblu sa inregistreze progrese pe drumul pacii", a spus filantropul australian.

Indicele foloseste o scara de la 1 la 5, in care 1 este atribuit situatiei celei mai pasnice. Astfel, Romania a primit indicele 3 la indicatorul numit "Nivelul de neincredere in alti cetateni". Un alt indicator este numarul de ofiteri de securitate interna si politie la suta de mii de locuitori, pentru care Romania a primit indicele 2. Romania este considerata una dintre cele mai pasnice tari in ceea ce priveste potentialul de acte teroriste, unde a obtinut 1. Ca numar de crime la suta de mii de locuitori, Romania figureaza printre cele mai pasnice tari, avand indicele 1.

In ceea ce priveste accesul facil la arme, Romania primeste indicele 3. Ca nivel al unui conflict intern organizat, ea primeste punctajul minim, 1. Insa, ca probabilitate a producerii unor demonstratii violente, indicele este 2. Acelasi scor este acordat si pentru nivelul infractiunilor violente. Analistii de la EIU acorda Romaniei 1,375 puncte pentru instabilitatea politica. In ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, scorul este 2 si se bazeaza pe analizele anuale ale Amnesty International. In ceea ce priveste participarea Romaniei la misiunile ONU de mentinere a pacii in intreaga lume, in perioada 2006-2007, Romania a primit punctajul cel mai slab, 5, insa in pivinta desfasurarilor militare in misiuni care nu sunt conduse de ONU, incluzand cele organizate de NATO sau coalitii conduse de SUA, UE, etc., Romania are 1,403 puncte.

Privitor la capacitatea-gradul de sofisticare militara, Romania are 3 puncte. Tara noastra a obtinut punctajele cele mai bune (1) in ceea ce priveste relatiile cu tarile vecine, numarul de conflicte interne si externe la care a participat intre 2000 si 2005 si numarul estimat de decese provocate de conflicte organizate (externe).

Dintre tarile vecine Romaniei, un loc mai bun il are doar Ungaria, clasata pe pozitia 18 (1, 576). Bulgaria este pe locul 57 (1,903), in timp ce Republica Moldova (2,091), Ucraina (2,096) si Serbia (2,110) ocupa locurile 83, 84, respectiv 85.

Islanda a obtinut cel mai bun rezultat, urmata de Danemarca si Norvegia. Irakul este pe ultimul loc, devansand Somalia, Sudanul si Afganistanul. In acest clasament, Angola (locul 110), Indonezia (68) si India (107) sunt tarile care au facut cele mai multe progrese in comparatie cu indicele de anul trecut.
Tarile din G8 au realizat performante contrastante. Japonia este pe locul cinci in randul celor mai pasnice tari, urmata de Canada pe 11, Germania pe 14, Italia pe 28, Franta pe 36, Marea Britanie pe 49, SUA pe 97 si Rusia pe 131.