Social 21 Mai 2008 11:50
Distrigaz Sud spune ca ar trebui ca gazele pentru populatiei sa se scumpesca cu 18%, incepand cu 1 iulie si ca societatea inregistreaza pierderi de 80 milioane lei in primul trimestru al anului, a declarat, astazi, directorul financiar si juridic al companiei Pierre Parvex, potrivit NewsIn.

“Distrigaz Sud a solicitat ANRE in luna martie o crestere a pretului gazelor cu 12% de la 1 aprilie. Dar alte costuri cresc in continuare. Si pana la 1 iulie, ar fi necesara o crestere cu cate doua procente in fiecare luna, deci cu 18% din 1 iulie. Noi am inregistrat pierderi de 80 milioane lei in primul trimestru al acestui an din cauza intarzierii modificarii de catre reglementator a pretului gazelor, de la 1 februarie, in loc de 1 ianuarie, dar si din cauza ca majorarea operata atunci, de 8,5 procente, nu este suficienta pentru noi”, a declarat marti in cadrul unei conferinte de presa directorul financiar si juridic al companiei, Pierre Parvex.

Pierre Parvex a mai spus ca Distrigaz Sud in prezent compania importa mia de metri cubi de gaze cu 420 dolari si ca importa 33% din necesarul pietei din Romania, iar restul de 67% este produs in Romania.

“Dupa 1 iunie, vom stabili lista celor care vor fi debransati, daca va fi cazul. In general, ei nu si-au platit facturile de trei luni si producatorii de energie termica au datorii catre Distrigaz Sud de 200-300 milioane lei. Nicio societate nu poate supravietui mult in conditiile in care isi vinde produsele sub costurile de achizitie” a afirmat reprezentantul companiei.

La randul lor, oficialii E.ON Gaz Romania sustineau la 8 aprilie 2008 ca ar fi necesara o crestere a pretului gazelor cu 19% incepand de la 1 iulie 2008 si ca distribuitorul a avut pierderi de 45 milioane lei in primul semestru al anului, din cauza amanarii scumpirii gazelor. Presedintele Consiliului de Administratie E.ON Gaz Romaia, Achim Saul, spunea la acea data ca majorarea de pret din februarie 2008 (n.r- cu 8,5%) nu a fost suficienta pentru a acoperi costurile tot mai ridicate de achizitie a gazelor naturale ale companiei. Potrivit acestuia, in cazul in care aujstarile de pret sunt insuficiente, riscul de a inregistra un venit net negativ in 2008 este foarte mare.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a luat decizia de a nu opera nicio modificare a pretului gazelor naturale la 1 aprilie 2008 si, potrivit autoritatii, acest lucru ar fi posibil abia de la 1 iulie 2008, conform unui comunicat transmis de reglementator la 31 martie 2008. Ultima majorare a pretului gazelor a avut loc la 1 februarie, cand pretul acestora a crescut cu 8,5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.