Social 19 Mai 2008 00:40
Examenul de Bacalaureat nu scapa de scandal nici in acest an, fiind contestat de unii dintre profesori, care critica subiectele de la limba romana ca fiind extrem de dificile. Variantele la probele orale, postate pe site-ul Ministerului Educatiei in urma cu doar trei saptamani, nu numai ca au fost elaborate pe ascuns, fara o dezbatere publice, dar nici macar nu contin literatura. Dascalii reclama ca in felul acesta elevii sunt obligati sa faca diferite compuneri pe texte fara valoare.

In replica, reprezentantii Ministerului Educatiei toarna gaz pe foc, spunand ca, de fapt, profesorii fac presiuni asupra elevilor sa obtina note mari, pentru a se mandri cu ei. In opinia multor profesori, unele dintre subiecte sunt prea dificile. Cei de la minister sustin insa ca subiectele respecta programa scolara, putand fi rezolvate de elevii care s-au pregatit, iar la examenul oral se pune accent pe comunicare, pe ceea ce inteleg elevii dintr-un text, si nu pe analiza literara. Cum examenul incepe intr-o luna, liceenii au foarte putin timp la dispozitie sa pregateasca texte pe care nu le-au studiat la scoala.

Matematica de olimpiada
Ministerul Educatiei a dat-o in bara si cu probele scrise, fiind nevoit sa scada substantial nivelul de dificultate al variantelor de subiecte, sub presiunea unui imens scandal ce ameninta sa izbucneasca din partea tuturor celor implicati - elevi, profesori, parinti, ONG-uri. "Ministerul Educatiei a primit 765 de propuneri, in baza carora a operat modificari, procentual", a anuntat conducerea institutiei la jumatatea lunii aprilie, cu doar doua luni inainte de examen. Cea mai spectaculoasa reducere a nivelului de dificultate, de 22%, a fost facuta la matematica, programa M1,M2,M3, M4, insa au suferit modificari si toate celelalte probe-engleza, germana, franceza, limbi materne, chimie, biologie, informatica, economie, psihologie, educatie antreprenoriala, limba si literatura romana, istorie, chimie, fizica.

Subiectele, o afacere de miliarde
Trebuie sa precizam ca Ministerul Educatiei a platit 1.209 de "experti" pentru elaborarea celor 43.500 de subiecte (grupe de itemi). Ca sa tripleze volumul de lucru - dar si onorariul creatorilor de subiecte - anul acesta s-au comandat de la minister cate 300 de subiecte/grupuri de itemi, impartite in cate 100 pentru fiecare dintre cele trei categorii (subiectul I, subiectul II si subiectul III), fata de anul trecut, cand pentru fiecare disciplina au fost create cate 100 de variante. Anul trecut au lucrat pentru elaborarea subiectelor la Bac' si Teste Nationale 840 de cadre didactice, care au primit 3,4 miliarde de lei vechi. Anul acesta, "expertii" si-au terminat treaba dupa sase luni de la inceperea anului scolar, astfel ca variantele au fost postate pe site-ul www.subiecte2008.ro cu doar trei inainte de examen. Coplesita de avalansa de sesizari si reclamatii, conducerea ministerului a ales, in locul utilizarii celor 100 de subiecte de anul trecut - care, de bine de rau, erau mai bune - sa mai fure din timpul elevilor si sa le anunte pe cele finale cu putin inainte de Paste. Banii publici cheltuiti pentru niste subiecte gresite si prea grele puteau, fi, astfel, justificati de un minister prea putin interesat de soarta elevilor.

Secrete pe bani publici
Precizam ca datele despre banii cheltuiti anul trecut cu elaborarea subiectelor au fost prezentate public de fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, intrucat actualul ministru, Cristian Adomnitei, pastreaza bine ascunse asemenea date. Iata continutul intregului comunicat de presa transmis de MEdC anul trecut, in ianuarie: "Cheltuielile pentru realizarea subiectelor de la testele nationale si bacalaureat se cifreaza la 337.500 lei, informeaza Ministerului Educatiei si Cercetarii. Din aceasta suma, 225.000 lei au fost alocati pentru elaborarea subiectelor, acoperind 25.000 de ore, si 112.500 lei pentru 12.500 de ore, calculate pentru editarea si corectarea subiectelor, la cuantumul de 9 lei/ora. Totodata, cheltuielile de personal din cadrul Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) pentru elaborarea, editarea si corectarea subiectelor la testele nationale s-au ridicat la valoarea de 156.416 lei. Dintre acestia, 100.884 lei au fost destinati salariilor celor 24 de experti angajati permanent, 25.221 lei pentru salariile a sapte experti nou angajati si 30.411 lei - pentru ore suplimentare. Sumele alocate provin din fondurile SNEE. Peste 840 cadre didactice au lucrat la elaborarea subiectelor pentru Testele nationale si Bacalaureat, 813 de profesori din teritoriu alaturandu-se angajatilor SNEE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.