Social 17 Mai 2008 15:23
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declara azi, la Tg Mures, ca exista in Romania o serie de boli cronice destul de raspandite, declarandu-se ingrijorat in special fata de amploarea pe care o au cazurile de diabet, transmite corespondentul NewsIn.

„Asistam la o epidemie de boli cronice, dar in special la o epidemie de diabet zaharat, o boala care daca nu este stapanita duce mai departe la un numar important de complicatii si la cresterea imbolnavirii populatiei. Astazi, avem estimati circa 500.000 de pacienti bolnavi de diabet, dar numarul lor real probabil ca este mult mai mare, pentru ca numai din Programul de evaluare a starii de sanatate au intrat in program foarte multi bolnavi. Probabil ca in cateva zile o sa va va comunicam rezultatul testului la noua luni si atunci o sa vedeti cati oameni au intrat ca fiind bolnavi de diabet, descoperiti prin acest program, oameni care nu stiau ca sunt bolnavi. In prezent figureaza in evidentele noastre 120.000 de adulti si 2.500 de copii cu diabet insulino-dependent, deci formele cele mai grave de diabet”, a spus ministrul.

Nicolaescu a adaugat ca prin Programul de evaluare a starii de sanatate MSP a mizat pe responsabilizarea cetateanului, de a se prezenta la medic si a vedea care sunt factorii de risc care ii modifica sau nu starea de sanatate. „Evalurarile dupa 6 luni arata ca un procent de 29,3% din persoanele investigate prezinta un risc crescut de imbolnavire de diabet zaharat. De asemenea, as vrea sa mai spun ca an de an am crescut bugetele pe aceasta boala, pentru aceasta patologie, si in anul 2008 alocam 330 milioane de lei, fata de 262,6 milioane lei in 2007, ceea ce reprezinta o crestere cu 25%”, a spus ministrul.

Nicolaescu a mai spus ca spera ca anul 2008 va fi anul finalizarii descentralizarii programului de diabet prin introducerea prevederii prin care testele de diabet se vor elibera prin farmaciile cu circuit deschis.

„Vom trece la aceasta activitate cu data de 1 iulie. De asemenea, ca urmare a discutiilor care au avut loc cu reprezentantantii pacientilor bolnavi de diabet, vom incepe campanii de promovare a unui stil de viata sanatos. Incercam prin aceasta campanie sa realizam doua obiective: unul firesc este preventia, deci sa ii invatam pe copii, pe adulti, sa manance sanatos sa aiba un stil de viata sanatos ca sa previna imbolnavirile de diabet si, in al doilea rand, ca pacientii sa isi cunoasca drepturile, sa stie la ce sa se astepte, prin derularea programului national de diabet”, a explicat ministrul.

Azi, la Tg Mures, Ministerul Sanatatii Publice a semnat un parteneriat cu Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania. „Astazi (vineri, n.r.), am avut o serie de discutii si am convenit ca trebuie sa gandim pe viitor o serie de misiuni colective, sa imbunatatim derularea programului de diabet. Ma refer aici la modul in care se vor asigura glucometrele pentru cei care nu le au si probabil ca aici vor intra pacientii care pentru prima oara, se prezinta la medic ca fiind bolnavi de diabet si mai departe la farmacii. Vom realiza in saptamanile viitoare modul de accesare la pompele de insulina, astfel incat acestea sa fie gata pana la 1 iulie, iar dupa aceea programul sa se deruleze corect din acest punct de vedere. Vom incerca sa stabilim modalitati mai bune de eliberare a testelor pentru masurarea glicemiei, in primul rand sa existe o concordanta intre schema terapeutica si numarul de teste zilnice pe care poate sa il obtina un bolnav din programul de diabet. Ne mai gandim aici la o negociere dura si stransa cu producatorii si distribuitorii de teste, pentru ca din discutiile pe care le-am avut si noi, si pacientii, am constat ca sunt rezerve in preturile producatorilor si distribuitorilor de teste. Orice rezerva pe care o putem folosi in favoarea ministerului, a programului, inseamna un acces mai mare al pacientilor la teste”, a declarat Nicolaescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.