Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), prin structurile sale din teritoriu, a anuntat ca isi va intensifica activitatea de control in perioada Sarbatorilor Pascale. Astfel, se vor efectua actiuni la nivel national, cea mai vizata fiind legalitatea comercializarii produselor cel mai cautate in ajunul sarbatorilor (carne de miel, oua, vopsea de oua, cozonac, ciocolata si vin), calitatea acestora, dar si modul de informare a consumatorului, prin pretul afisat.

Autoritatile recomanda consumatorilor sa cumpere aceste produse alimentare numai din locurile special amenajate si autorizate, care asigura conditii igienico-sanitare optime.

Atentie la carnea de miel

Carnea de miel trebuie cumparata numai din macelarii, magazine alimentare ori locuri special amenajate in piete. O atentie sporita se va acorda aspectului: sa fie elastica, sa revina la forma initiala, sa nu fie lipicioasa sau urat mirositoare si sa aiba stampila de control sanitar-veterinar.

Ca o masura suplimentara, este bine de observat copita si dentitia specifice ierbivorelor (la dentitie, se va urmari in special lipsa caninilor). In ceea ce priveste ouale, acestea trebuie depozitate in cofraje sau lazi, in spatii cu o temperatura de maximum 14 grade Celsius, ferite de razele directe ale soarelui ori alta sursa de caldura. Vanzarea oualor se face in raioane separate ori in alte spatii alaturi de produse preambalate. Este interzisa vanzarea in raionul de carne, cel de produse lactate sau alte produse alimentare care se servesc ca atare, fara a fi supuse unui proces termic. Nici vopseaua de oua nu trebuie aleasa la intamplare, mai avertizeaza ANPC.

Citeste si:

Consumatorii trebuie sa verifice daca pe ambalaj sunt precizati colorantii alimentari si daca acestia fac parte din lista admisa de Ministerul Sanatatii. Pentru a evita alte pericole pentru sanatate, vopseaua de oua nu trebuie folosita in alte scopuri, cum ar fi vopsire tipografica sau textile. Cozonacul trebuie sa aiba scris pe eticheta data minimala la care expira, precum si tipul: simplu sau cu umplutura. Ciocolata, chiar daca are termenul de valabilitate bun, trebuie sa prezinte si alte caracteristici care sa-i ateste calitatea. Aceasta trebuie sa aiba suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, casanta la rupere si fara culoare ori gust specific. Totodata, trebuie mentionat, in mod obligatoriu, continutul de cacao substanta uscata (exprimat in procente), iar in cazul ciocolatei umplute, trebuie mentionat produsul de umplutura.

Vinul - "cu cat mai vechi, cu atat mai bun"

Chiar daca se spune "cu cat mai vechi, cu atat mai bun", si la cumpararea vinului trebuie respectate indicatiile inspectorilor ANPC. Acesta trebuie sa fie limpede, sa nu contina impuritati in suspensie ori depuneri, la intoarcerea buteliei sa nu devina tulbure, iar pe eticheta sa fie inscrise categoria de calitate, indicatia geografica, denumirea de origine controlata, pentru vinurile de calitate superioara, si tipul vinului in functie de zaharuri. Pe eticheta mai trebuie mentionate denumirea produsului, numele si adresa producatorului (ambalatorului sau distribuitorului).

Pentru Sarbatoarea Floriilor de la sfarsitul acestei saptamani, ANPC sfatuieste consumatorii sa nu cumpere peste si produse din peste din locuri neautorizate. Pestele nu trebuie sa prezinte solzi care se desprind usor, corp acoperit cu mucus urat mirositor, iar cel proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase partial umplute cu gheata. Pentru a evita ca produsele achizitionate in aceasta perioada sa prezinte pericol pentru sanatate, ANPC revine cu avertismentul ca toate produsele alimentare perisabile sa fie cumparate din locuri special amenajate, ce asigura conditiile igienico-sanitare, si mai ales unde exista certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar. In cazul in care consumatorul nu este multumit de calitatea unui produs, se poate adresa oficiilor judetene sau direct la ANPC, prin apel gratuit la 0800.080.999.