Social 14 Mai 2008 23:57
Frauda de proportii de la Bancpost, in urma careia mai multe carduri au fost falsificate si au fost folosite pentru extragerea unor sume importante de bani, pune pe tapet o problema delicata pentru sistemul bancar din Romania, si anume aceea a elementelor de siguranta de pe carduri.

Specialistii in securitate electronica consultati de "Romania libera" au avertizat ca institutiile bancare de la noi sunt mai vulnerabile decat cele din strainatate si ca din acest motiv gruparile care activeaza in domeniu
ar putea sa-si mute activitatea aici.

Comisarul Catalin Dragota, seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Politiei, ne-a declarat: "Fraudele bancare se fac in principal prin «skimming» si «phishing». Metoda «skimming» inseamna ca la bancomate se instaleaza dispozitive de copiat informatiile de pe banda magnetica, informatii care apoi se inscriptioneaza pe cardurile albe, fabricandu-se astfel clone cu care se scot banii. Metoda «phishing» inseamna transmiterea unor mesaje prin internet sau SMS prin care diverse persoane sunt anuntate ca au castigat ceva si li se cer date de identitate despre cartile de credit, care sunt apoi folosite pentru plati pe internet".

Patronul unei firme care se ocupa de securitate electronica si care a vrut sa-si pastreze anonimatul ne-a explicat de ce fraudele de genul celei careia i-a cazut victima Bancpost sunt "fumate" in Occident, dar pot face multe victime in Romania. "In general, banda magnetica de pe cardurile bancare contine trei tipuri de informatii (track-uri). Primul este numele utilizatorului, iar al doilea, o formula matematica – aceeasi pentru toate cardurile emise de o institutie bancara – la care se adauga data expirarii instrumentului de plata. Al treilea tip de informatii este un cod de siguranta. Acesta din urma lipseste de pe majoritatea cardurilor din Romania. Practic, orice card bancar romanesc este la fel de simplu ca si o cartela de acces intr-o cladire de birouri si poate fi «citit» cu un aparat cumparat inclusiv de pe internet", spune specialistul citat de "Romania libera".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.