Social 15 Mai 2008 23:32
Guvernul are nevoie de acesti bani anual pentru a corela pensiile celor care au avut grupele I si II de munca.

Pensionarii care au muncit in conditii grele de munca si care nu primesc un spor corespunzator la pensie sunt vizati de Guvern pentru a li se corela veniturile. “Exista in Romania o problema de inechitate in privinta grupelor de munca. Pentru ca Legea nr. 3/1977 recunostea atat reducerea stagiului de contributie (un an de munca cu gradul I se reducea la sase luni, iar un an de munca cu gradul II se reducea cu trei luni), cat si formula de calcul. Legea nr. 19/2000 insa nu a mai recompensat financiar perioada muncita in conditii grele. Asa s-a ajuns la acordarea preferentiala a unor sporuri la pensie”, a spus ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

El a explicat ca, din punct de vedere legislativ, nu este o problema sa fie corectata inechitatea, dificultatile apar cand este vorba despre resursele financiare.

“Problema grupelor de munca este greu de solutionat pentru ca suportul financiar suplimentar este foarte mare. Pentru ca, inainte de 1990, legislatia prevedea strict locurile de munca pentru care se acorda grad I sau II, dupa acest an, printr-un decret-lege, s-a stabilit ca gradul de munca grea sa se acorde pe ramura. Asa s-a ajuns in situatia ca, dupa anul 1990, sa nu mai avem 400.000-500.000 de persoane beneficiare ale sporului de grupa, ci de cinci-sase ori mai multe, pentru ca li s-au dat grupe atat celor care munceau in conditii periculoase pentru sanatate, dar si directorilor sau contabililor din intreprinderi. Adica acum avem aproape doua milioane de persoane pentru care trebuie sa se recalculeze pensia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.