Romania va avea un deficit de forta de munca estimat la 400.000 de persoane la nivelul anului 2013, desi se va inregistra o incetinire a migratiei, potrivit presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu. Acesta a spus ca, din estimarile CNP, aproape doua milioane de romani din populatia activa sunt la munca in strainatate, dintre care doar 250.000 de persoane sunt plecate oficial cu contracte de munca, iar peste 1,5 milioane au plecat pe cont propriu, unii de mai bine de un an, altii in mod repetat, pentru perioade mai scurte.

Acesta a explicat reducerea fenomenului migrationist in urmatorii ani prin cresterea economica a Romaniei si a salariilor de aici, dar si prin politicile tarilor unde muncesc romanii, de „externalizare a serviciilor, prin exportul de activitati in locul importului de specialisti“.

In prezent, deficitul este prognozat la 80.000-100.000 de muncitori, insa Romania nu se confrunta deocamdata cu o criza a fortei de munca, potrivit lui Paul Pacuraru, ministrul Muncii.