Potrivit raportului, numarul mediu al orelor lucrate de cetatenii romani este superior mediei orelor prestate de strainii aflati in Italia (38,2 ore, fata de 37,7 ore) si poate ajunge la 41,7 ore in cazul barbatilor. Economistul Ilie serbanescu explica asa-zisa harnicie a romanilor nu prin caracterul lor, ci
prin faptul ca ei sunt mai "usor exploatabili". "Ar fi fost de asteptat altceva? Romanii sunt mai usor exploatabili de catre patronii italieni pentru ca avem statutul de «tolerati». Suntem o tara bananiera si platim acest pret", a explicat serbanescu. El spune ca Occidentul practic si-a rezolvat deficitul de forta de munca desfiintand vizele pentru romani, care lucreaza mult, la costuri reduse.

Raportul citat mai mentioneaza ca 90,6% din romanii cu permise de sedere in Italia sunt angajati. Numarul lucratorilor este estimat la 196.000 de persoane, in majoritate barbati sub 35 de ani. Romanii sunt concentrati in special in nordul si centrul Italiei? Barbatii lucreaza in constructii in proportie de 67%, in timp ce femeile sunt angajate mai ales in sectorul domestic si al asistentei familiilor (38,9%).