Social 9 Mai 2008 13:52
Printre cei afectati de aceasta masura se numara si circa 1500 de politisti
Numarul cardurilor blocate de Bancpost dupa descoperirea fraudei in urma careia romanii au ramas cu cardurile goale se ridica la cateva zeci de mii. Surse din Politie au declarat pentru ZIUA Online ca ar fi vorba despre circa 20.000 de carduri Millenium. Totodata, precizeaza aceleasi surse, pana acum s-a stabilit ca numarul cardurilor fraudate este de cateva sute. Din ultimele informatii pe care le-am obtinut reiese ca printre cei afectati de blocarea cardurilor se numara si politisti sau alti angajati ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Numarul acestora este apreciat la circa 1.500, insa nici un om al legii nu a ramas fara bani ci doar li s-au blocat cardurile."Este o ancheta in curs fata de plangerile depuse la Politie de cetatenii care au fost afectati de aceasta situatie insa si banca face, la randul ei, verificari care sa conduca la depistarea modului in care a fost posibila aceasta fraudare. Noi (Politia n.r.) ne ocupam doar de reclamatiile pe care le-am primit, celelalte aspecte sunt in sarcina bancii", a precizat pentru ZIUA Online Sarmizia Fetcu, ofiter de presa in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Pe de alta parte, insa, conform surselor noastre politistii n-au fost informati la timp despre aceasta frauda. Abia marti, dupa ce s-au inregistrat mai multe plangeri, la insistentele IGPR Bancpost a informat anchetatorii despre situatia reala, in conditiile in care fraudele au fost comise in urma cu o saptamana. "Probabil nu se asteptau ca situatia va lua o asemenea amploare si sperau sa rezolve singuri aceasta situatie", ne-au mai declarat sursele noastre. Cert este ca in aceeasi situatie ca angajatii MIRA sunt si numerosi deputati, procurori si angajati ai ministerelor Transporturilor si Afacerilor Externe, toti utilizatori de card Millenium emis de Bancpost. Totusi, persoanele ale caror carduri au fost blocate pentru siguranta pot retrage numerar de la ghiseele Bancpost, dupa cum spun reprezentantii unitatii bancare.

Ipotezele anchetatorilor: Eroare de sistem sau scurgeri de informatii

Potrivit primelor verificari, retragerile care fac obiectul anchetelor bancii si Politiei au fost facute din Romania si Bulgaria, iar iar politia nu exclude scurgerea de informatii din interiorul bancii, deoarece seriile cardurilor Bancpost in cauza sunt consecutive. "Principalele ipoteze de lucru ale Politiei iau in calcul o eroare de sistem sau scurgerea de informatii din interiorul bancii, intrucat seriile cardurilor presupus fraudate sunt consecutive. Pana in prezent, politia a primit cateva zeci de sesizari de la clientii Bancpost", au precizat pentru NewsIn, sursedin IGPR. Cercul de suspecti include si fostii angajati ai banci. Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat, pentru NewsIn, ca banca a descoperit tranzactiile suspecte la un interval de cateva ore de la realizarea acestora, in jurul datei de 1 mai, primul indiciu fiind dat de sumele mari retrase din Bulgaria. Bogza spune ca, ulterior, s-au depistat retrageri suspecte de numerar si de la bancomate din alte state decat Romania si Bulgaria. "Retragerile suspecte au inceput in jurul datei de 1 mai, iar in interval de cateva ore noi am descoperit tranzactiile si am restrictionat folosirea cardurilor de tip Millenium la bancomate. Posesorii acestui tip de carduri pot insa, in continuare, sa retraga bani de la unitatile Bancpost, sa faca plati cu cardul la comercianti sau sa-si verifice soldul", a mai spus Bogza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.