Social 9 Mai 2008 08:49
Violenta in familie a devenit un fenomen ingrijorator la nivelul societatii romanesti. Potrivit Agentiei Nationala pentru Protectia Familiei, numai anul trecut peste 8800 de persoane au fost victime ale violentei in familie, la nivel national.
Mai mult de trei sferturi dintre persoanele care au suferit acte de violenta in familie sunt femei, iar agresiunea cea mai des intalnita este cea fizica.

Statisticile Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei arata ca violenta in familie a cauzat, in primele trei trimestre ale anului trecut, decesul a 103 persoane. Dintre acestea 50 au fost femei, 27 barbati, restul de persoane neavand sexul si varsta precizate.

Victimele agresiuniulor au provenit in cea mai mare parte din mediul urban, circa 1800, in timp ce in mediul rural au fost inregistrate aproximativ 1400 de agresiuni. Pe primul loc in ceea ce priveste natura agresiunilor se situeaza cele de natura fizica, apropae 3000 de cazuri. La distanta foarte mare sunt cele de natura psihologica, sociala sau sexuala.

Studiul ANPF mai indica si faptul ca 59% dintre barbatii care sunt victime ale violentei in familie sunt minori, in timp ce 77% dintre victimele de sex feminin sunt persoane adulte. Mai mult, cel care comite cu preponderenta agresiunea este unul dintre parinti.

In perioada 2004 -2007, in tara noastra aproape 38.000 de persoane au devenit victimele violentei domestice, iar 507 si-au pierdut viata. Agresiunile in cadrul familiei sunt pedepsite prin lege. Cei care comit astfel de fapte pot fi sanctiontai contraventional sau pot face chiar inchisoare.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.