Social 8 Mai 2008 02:38
"Familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoana, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul castigului salarial mediu net lunar vor putea beneficia de locuinte sociale", a anuntat ieri printr-un comunicat Ministerul dezvoltarii, precizand ca Guvernul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta prin care au fost modificate Legea Locuintei si OUG privind asigurarea fondului de locuinte sociale destinate chiriasilor evacuati sau care urmeaza a fi evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari.

Potrivit ministerului de resort, pentru a nu da nastere unor speculatii, toate conditiile cerute solicitantului de locuinta vor fi aplicabile si pentru ceilalti membri ai familiei, care locuiesc si gospodaresc impreuna cu acesta. "Aceste modificari sunt importante, mai ales ca vor putea avea acces la locuinte sociale si alte categorii de persoane care, chiar daca au venituri un pic mai mari, nu sunt la nivelul la care sa-si permita o locuinta inchiriata pe piata libera. Pana acum, puteau beneficia de locuinte sociale doar persoane cu venituri foarte reduse. Este important de mentionat faptul ca aceasta ordonanta vine in intampinarea autoritatilor locale care vor putea acorda locuinte sociale tinerilor specialisti (medici, profesori etc.) pentru a stopa migratia fortei de munca. Am spus de mai multe ori, si mai spun ca primariile sunt cele care trebuie sa promoveze investitii pentru asigurarea fondului locativ. Guvernul poate sprijini cu bani de la buget constructia de locuinte, dar initiativa trebuie sa fie a primariilor", a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.

Pana acum, aveau acces la locuinte sociale doar persoanele ale caror venituri se incadrau in limitele stabilite anual prin hotarare de guvern, conform prevederilor Legii locuintei nr 114/1996. Astfel, anul trecut, au putut beneficia de locuinte sociale numai persoanele ale caror venituri lunare pe membru de familie nu au depasit limita de 436 de lei. Ca urmare a modificarilor aduse, din acest an, pot beneficia de locuinte sociale persoane ale caror venituri nete lunare nu depasesc valoarea de 1.266 lei.

Prin aceasta masura se stabileste accesul la locuintele sociale pe baza unor limite de venit comparabile cu venitul mediu net lunar pe persoana si, totodata, se faciliteaza accesul la aceste locuinte al persoanelor si familiilor evacuate sau care urmeaza a fi evacuate din locuintele retrocedate fostilor proprietari. De asemenea, vor fi avantajati tinerii proveniti din institutii de ocrotire sociala si care au implinit varsta de 18 ani, invalizii de gradul I si II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii si vaduvele de razboi.
Locuintele sociale se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale care le au in administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.