La scurt timp dupa ce a intrat in vigoare noua lista de medicamente gratuite si compensate, Ministerul Sanatatii a hotarit s-o modifice. Motivul: sint boli care nu se incadreaza in plafoanele impuse.

Decizia oficialilor din Sanatate de a impune plafoane la listele de medicamente gratuite si compensate s-a dovedit nerealista in cazul anumitor boli cronice. Sint afectiuni, precum leucemiile, unde tratamentele standard nu se incadreaza in plafoane. "In urma analizei modului de aplicare a noului sistem de prescriere si eliberare a medicamentelor, cu si fara contributie personala, s-au identificat unele situatii in care schema terapeutica prescrisa unor categorii particulare de pacienti cu maladii cronice grave necesita cumularea a cel putin doua medicamente aflate pe aceeasi sublista de compensare dintre sublistele B si C", recunosc, in nota de fundamentare a proiectului de hotarire de guvern, ministrul Mircea Cinteza si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu.

Analgezicele, re-compensate pentru leucemii

Spre exemplu, in tratamentul leucemiilor, conform schemei terapeutice consacrate la nivel international, se asociaza, pe linga medicamentele din Denumirea Comuna Internationala "Ondansetronum" sau "Granisetronum", si morfina sau alt analgezic din aceeasi grupa. Asa ca se va permite si eliberarea a mai multor retete care pot depasi plafonul de trei milioane de lei, daca se justifica de un specialist necesitatea acestora. Hotarirea care completeaza listele de medicamente compensate si gratuite, exceptiile in care se aproba retete in plus, se afla pe site-ul Ministerului Sanatatii (www.ms.ro) si urmeaza sa fie aprobata in sedinta de guvern de miine. Modificarile aduse prin noua lege nu rezolva insa in totalitate problema.

Bolnavii cronici sint disperati

"Sufar de diabet de multi ani, am complicatii majore din cauza asta, am facut operatie pe cord (triplu by-pass) si, de cind a intrat in vigoare noua lista de gratuite, nu-mi mai pot lua un medicament care este vital pentru mine, acesta costind milioane bune. Medicul spune ca nu exista nici un produs care sa-l inlocuiasca", ne-a povestit un pensionar de 63 de ani, afectat de schimbarile aduse de schimbarea listei de gratuitati.

Produse noi pentru insuficienta cardiaca

Medicamentele noi introduse pe lista de compensate si gratuite se adreseaza tratarii unor boli cronice precum diabetul, insuficienta cardiaca cronica, bolnavilor cu proteze valvulare si vasculare (la indicatia specialistului cardiolog) etc. In cazul a mai multor alte afectiuni se stabileste ca bolnavii pot primi tratamente numai la indicatia medicilor specialisti, si nu a medicilor de familie. Cu toate ca, initial, oficialii Ministerului Sanatatii au sustinut ca medicamentele scoase de pe lista pot fi inlocuite cu altele mai ieftine, dar cu aproximativ acelasi efect terapeutic, bolnavii se pling ca medicii ori nu stiu care sint aceste medicamente, ori acestea nu sint pe listele respective.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.