Familiile elevilor vor semna un contract cu scolile unde vor invata copiii. Obligatiile asumate in acest contract il fac pe ministrul Educatiei, Mircea Miclea, sa creada ca elevii vor deveni mult mai disciplinati.

Reprezentantii Ministerului Educatiei lucreaza, de ceva vreme, la schimbarea regulamentului scolar, dar ultimele cazuri ale unor elevi care la doar 12 ani fac sex au dat de gindit oficialilor. Astfel ca ministrul Educatiei, Mircea Miclea, vrea ca familiile elevilor sa semneze contracte cu conducerea scolilor in care invata copiii. "Va fi un regulament care sa il faca responsabil pe fiecare pentru respectarea disciplinei si, in perspectiva, vizam stabilirea unui contract intre familie, scoala si elev, astfel incit toate partile sa fie responsabile. In prezent, multe familii nu se socotesc deloc responsabile pentru ce fac copiii la scoala, iar parintii vin la scoala o data pe an, dupa multe insistente din partea profesorilor diriginti", a declarat ieri Miclea. Noul regulament de care vorbeste Mircea Miclea ar urma sa intre in vigoare din toamna acestui an, moment in care parintii ar putea fi pusi sa semneze si contractele prin care sa-si asume anumite obligatii.

Sanctiuni pentru parinti dezinteresati

"Scoala trebuie sa ofere elevului anumite conditii si sa garanteze o pregatire a copilului. In cazul in care scoala, reprezentata de profesori, nu-si respecta obligatiile, acestia pot fi trasi la raspundere si vor exista sanctiuni in regulamentul scolar", spune Liliana Preoteasa, director in minister. Parintii vor avea si ei obligatii: sa se intereseze frecvent de situatia scolara a copilului, dar si de comportamentul pe care acestia il au la scoala. Deocamdata, oficialii din minister nu s-au gindit ce sanctiuni ar putea primi parintii daca nu-si respecta obligatiile asumate in contract. Mircea Miclea a venit cu ideea semnarii unui contract intre familiile elevilor si scoala, dupa ce patru elevi din Motru, trei baieti de 15 ani si o fata de numai 12 ani, sint cercetati pentru perversiuni sexuale si raporturi sexuale, care apar pe un CD, inregistrarea cu aceste scene vinzindu-se la colt de strada.

Preoti si profesori, impotriva SIDA

Profesorii de religie si preotii vor incerca sa-i faca pe elevi constienti de pericolul pe care il reprezinta infectia cu HIV-SIDA si violenta in familie. In acest sens, Patriarhia Romana, Guvernul SUA - prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, MEC si Organizatia Internationala pentru Caritatea Crestin-Ortodoxa au semnat un protocol de colaborare care vizeaza dezvoltarea unui program comun, denumit "consolidarea initiativelor comunitare de prevenire a HIV-SIDA si a violentei in familie". Ministrul Mircea Miclea, prezent la semnarea protocolului de colaborare, a spus ca va lua masuri concrete, astfel incit, la orele de religie, sa poata fi predate notiuni despre prevenirea infectiei HIV-SIDA.

"Sigur ca acest lucru nu este suficient, de aceea vom regindi structura planurilor de invatamint, astfel incit aceasta problema sa poata fi tratata cit mai amplu", a spus Miclea. Durata programului este de trei ani, iar proiectul se va derula in doua etape, in 15 judete.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.