Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta (COSU) din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis o atentionare meteorologica catre prefecturile din 20 de judete. Administratiile locale au fost avertizate sa ia masuri pentru prevenirea pagubelor pe care le pot provoca precipitatiile insemnate cantitativ, intensificarile de vant, racirea accentuata, bruma si inghetul la sol care se anunta zilele acestea. Fenomenele vizate de COSU sunt cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare ca urmare a precipitatiilor, a propagarii si cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte. Pana in prezent, inundatiile au provocat, numai in judetul Timis, pagube de peste 100 miliarde de lei. In aceasta zona, apele au afectat 27 de localitati, peste 2.500 hectare de teren arabil, aproape 800 de case si gospodarii, precum si 45 de poduri si podete.

Totodata, 40 de gospodarii din localitatea timiseana Sculea au fost inundate, iar populatia, evacuata, dupa ce un dig de pe raul Barzava a cedat din cauza presiunii si a debitului foarte mare al apei. Satenii nevoiti sa-si paraseasca locuintele au fost cazati la caminul cultural, deoarece apa la intrarea in sat are o jumatate de metru. Digul din Costei, aflat in judetul Timis, s-a rupt si el ieri dimineata, inundand soseaua din dreptul localitatii. Jandarmii s-au deplasat la fata locului pentru a evalua situatia si a lua masuri urgente. Situatia in Timis este critica, tot mai multe localitati solicitand ajutorul autoritatilor in lupta cu puhoaiele.

Mii de gospodarii, distruse

Revarsarea unor cursuri de apa si a apelor pluviale au provocat inundarea a sute de gospodarii si case din judetul Arad. Primarii mai multor localitati au anuntat Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Arad despre situatia critica care a aparut dupa inundarea drumurilor judetene si distrugerea drumurilor comunale, traficul rutier in zona devenind imposibil. In localitatile Almas, Dieci, Revetis, Crocna, Troas, Valea Mare, Bulci si Capruta, accesul mai este posibil doar cu buldozere, informeaza autoritatile. Tot in judete, peste 1.500 hectare de terenuri agricole au fost acoperite de ape.

Apele au ajuns si in cartierele din Arad, unde 150 de locuinte si gospodarii au fost afectate de inundatii. Ieri, reprezentantii municipalitatii aradene lucrau pentru evacuarea apelor, cu pompe si vidanje. De asemenea, multe strazi din Arad sunt sub ape, din cauza retelei de canalizare depasita de precipitatiile abundente cazute in ultimele zile. Directia de Sanatate Publica Arad a transmis un avertisment populatiei privind calitatea apelor din fantani, solicitand evitarea consumului din aceste surse. In acest sens, autoritatile sanitare din judet au anuntat declansarea unei ample actiuni de dezinfectie a fantanilor, imediat ce ploile se vor opri si apele se vor retrage.

In Caras Severin, circulatia pe mai multe drumuri nationale si judetene este blocata, iar sute de gospodarii si mii de hectare de teren au fost inundate. Ploile din ultimele ore au lasat fara energie electrica si telefonie zeci de localitati, iar apa de la robinet din Resita nu mai este potabila, au anuntat autoritatile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.