Social 5 Mai 2008 04:53
Ploile torentiale din ultimele doua zile au inundat mai multe locuinte si zeci de hectare de teren arabil din zona de est si sud-est a tarii. Administratia Nationala de Meteorologie a emis ieri o atentionare Cod galben pentru judetele Botosani, Galati, Suceava, Constanta si Tulcea. Potrivit acestei atentionari, pana astazi, la ora 17.00, in aceste regiuni se vor inregistra ploi insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului de durata scurta si, izolat, caderi de grindina.

Cantitatile de apa vor depasi local 25 de litri pe metru patrat si izolat chiar mai mult de 35 de litri pe metru patrat. Prognoza meteo nu este favorabila nici in urmatoarele zile.

Zeci de case afectate de inundatii
Ploile din ultimele zile au produs pagube insemnate in mai multe judete ale tarii.
In Judetul Suceava s-au inregistrat inundatii in comunele Milisauti si Iaslovat. Au fost afectate zece locuinte, dar si primaria din Milisauti.

Ploaia torentiala de vineri a produs pagube si in judetul Vaslui. In orasul Negresti au fost inundate aproximativ 100 de case, iar zeci de podete si o suprafata de 15 kilometri de drum au fost distruse.
„In doar 20 de minute, au fost inundate peste 50 de case, in unele apa ajungand chiar si la un metru. A fost o rupere de nori, iar apa cu mal a intrat in gospodariile si locuintele oamenilor, fara ca acestia sa poata face ceva pentru a opri furia apelor. Acum facem inventarul la toate locuintele afectate si vom lua legatura cu conducerea judetului pentru a vedea cum putem fi ajutati“, a declarat vineri Ioan Cozma, primarul orasului Negresti, citat de Mediafax.

La Galati, aproximativ 500 de persoane din localitatile Toflea si Brahanesti au fost afectate de inundatii in urma ploilor de vineri seara. Ieri, apele se retrasesera, dar in urma lor au ramas tone de noroi si mizerie. Ieri, localnicilor le-au fost impartite sticle cu apa minerala si ajutoare. Potrivit unui raport preliminar al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, apele au inundat si peste 100 de fantani si 150 de hectare de teren agricol. Totodata, cinci podete au fost distruse de puhoaie, iar 6,4 kilometri de drum comunal sunt acoperite de aluviuni. Inundatii s-au produs ieri si la Constanta, in localitatile Pecineaga si Valul lui Traian.

Potrivit Mediafax, viceprimarul din Pecineaga, Gheorghe Paraschiv, a carui casa a fost afectata de ploaia torentiala de ieri, a dispus realizarea unor santuri de scurgere a apei pluviale. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea“ al judetului Constanta, colonelul Gheorghe Trandafir, a declarat ca nu au fost semnalate probleme majore, inundatii inregistrandu-se doar in gradinile si beciurile a cinci case.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.