Social 2 Mai 2008 01:18
Singurul loc in care democratia nu e bine tolerata e regatul bolii. La intrarea in acesta, medicina conventionala ofera un diagnostic similar cu al altor milioane de oameni, iar ca iesire o loterie, rezultat al unei chestiuni de probabilitate statistica. Nesiguranta generata de impersonalul unui diagnostic si aleatoriul unei vindecari ii determina pe oameni sa caute un sens personal suferintei lor in medicina alternativa.

Tehnicile medicinei traditionale chineze sunt aplicate cu succes pe toate popoarele lumii Sursa: Reuters

Chiar si acum, cand medicina conventionala e incununata de lauri si a preluat in mod oficial controlul, medicina alternativa, cu ramurile ei si vechi, si noi, precum homeopatie, fitoterapie, acupunctura, tehnici orientale de meditatie, cristaloterapie, bioenergie sau diete macrobiotice, isi arata in statistici puterea asupra trupurilor si mintilor oamenilor. Uneori, aceasta e chiar mai mare, in miliarde de dolari si zeci de milioane de pacienti, decat cea a medicinei conventionale.

O asistenta medicala in valoare de 40 de miliarde de dolari cheltuiti de 60 de milioane de americani pe an a determinat-o pe o profesoara de la Universitatea Harvard, Anne Harrington, sa analizeze intr-o carte, „Tamaduirea launtrica“, premisele care ii fac pe oameni sa-si caute leac pentru boli grave, precum cancerul si SIDA, mai mult in cabinetele de medicina alternativa si complementara si sa explice de ce au fost si sunt trasate legaturi intre emotii si boli.
Harrington e de acord ca uneori tratamentele standard nu functioneaza sau pur si simplu nu exista, iar alteori nu reusesc sa dezvaluie cauzele fizice ale bolii unui pacient, dar asta nu explica nicidecum nemultumirea larg raspandita fata de medicina clasica.

Esential este insa, spune profesoara de la Harvard, ca medicina clasica nu reuseste sa raspunda la intrebarea innebunitoare, care chinuieste fiecare bolnav: „De ce eu, de ce acum, ce urmeaza?“.
Jargonul medical al doctorului nu-l lasa sa inteleaga mai mult de un nume din diagnosticul sau, vindecarea nu i-o poate garanta nimeni, ii pot da doar o oarecare speranta de viata niste statistici, iar nesiguranta faptului ca nu stie in care procent se va incadra - cel al norocosilor sau al ghinionistilor? - e de nesuportat.

Dr. Doru Laza, care conduce clinica naturista „Eden“ din Breaza, nu neaga in nici un caz meritele medicinei alopate, care e de prim ordin in urgenta, insa are multe sa-i reproseze: „Multi dintre pacientii mei mi-au spus ca in spitale s-au simtit doar un numar, nu un nume. Si eu am vazut doctori care la consultatie nici nu se uita la pacienti, ci doar la setul lor de analize. Medicina a uitat ca pacientul nu are doar organe, are si suflet, are si spirit. Uita voit sau din goana mare, ca, daca consulti 50 de bolnavi pe zi, ce le poti spune? Oamenii care vin la noi sunt niste oameni raniti, dar nu doar fizic, ci si sufleteste. O terapie adevarata nu se adreseaza numai organelor, ci si sufletului“.

In plus, e suparat dr. Laza, ignoranta alimentara a pacientilor care ii vin la tratament e hranita de indiferenta medicilor alopati: „In Romania nu exista profilaxie alimentara coerenta. Am pacienti care vin si-mi spun ca n-au stiut ca trebuie sa tina la boala lor dieta restrictiva, ca nu le-a spus nici un medic.
Nu stiu de ce nu se fac programe de educare in masa, prin care oamenii sa fie informati corect despre ceea ce inseamna alimentele sanatoase si riscurile pe care le implica alimentele cu E-uri, aditivii ucigatori, ca lumea se trezeste, incepe sa tina seama“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.