Social 1 Mai 2008 13:10
Salvamontistii prahoveni au anuntat ca traseele turistice din Muntii Bucegi vor fi redeschise, incepand de joi, dupa ce au fost inchise timp de peste cinci luni, pe timp de iarna, pentru siguranta turistilor, transmite corespondentul NewsIn.

"Vremea s-a indreptat in statiunile de pe Valea Prahovei, insa pe Platoul Bucegi zapada depaseste 1,5 metri", a declarat corespondentului NewsIn seful Echipei Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc.

Salvamontistii avertizeaza totusi ca riscul de avalansa este foarte ridicat pe vaile unde se mai poate practica schi extrem. "Pe Malin si Valea Cerbului, zone foarte cautate de cei care practica schiul extrem, zapada nu a curs inca si pericolul de producere a avalanselor este foarte ridicat din cauza ca in ultimele zile a nins", a precizat Haiduc.

In fiecare an la 1 mai, traseele din Bucegi se redeschid, insa salvamontistii avertizeaza ca la peste 1.600 de metri zapada depaseste 1,5 metri, iar la Varful Omu stratul de zapada se apropie de doi metri. "La intrarile pe trasee vom avea la datorie, 24 de ore din 24, patrule de salvamontisti, care sa le interzica celor neechipati sa urce pe Platou", a spus Gheorghe Haiduc.

El ii sfatuieste pe cei care se incumeta sa urce pe munte sa se informeze din timp asupra traseului pe care urmeaza sa il parcurga, sa ii anunte pe salvamontisti unde merg, sa fie echipati de iarna chiar daca vremea e frumoasa la vale si sa aiba cu ei rezerve de apa si lanterne.

Haiduc avertizeaza si asupra pericolului ca turistii sa intalneasca pe trasee ursi. "Ursoaica ce a omorat toamna trecuta o americanca pe Jepi are acum doi pui si traverseaza in fiecare zi Valea Caraimanului, de la Cabana Caraiman pana pe Valea Spumoasa", a spus seful Echipei Salvamont Busteni. "Turistii care aleg acest traseu trebuie sa mearga in grup si sa faca zgomot, pentru a speria animalul", a mai spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.