Purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Emanuela Turcu, a declarat, miercuri, ca raul Prut a depasit, la ora 06:00, cota de atentie cu un centimetru, ajungand la nivelul de 451 cm si un debit de 190 mc/s, potrivit masuratorilor efectuate la statia hidrometrica Oancea. Hidrologii apreciaza ca tendinta crescatoare a Prutului se va mentine si in urmatoarele zile din cauza ploilor torentiale inregistrate in nordul Moldovei, dar si a deversarilor controlate din Barajul de la Stanca Costesti.

In aceste conditii, autoritatile au intrat in alerta si au intensificat monitorizarile pe Prut. "Prefectul Mihai Capra a cerut specialistilor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa activeze planurile de aparare pe Prut si sa supravegheze cu atentie digurile Bratesul de Sus - intrat deja in prima faza de aparare - si Bratesul de Jos", a afirmat Emanuela Turcu. O grupa operativa a ISU Galati, condusa de generalul Viorel Zaharia, a plecat deja in misiune miercuri, in jurul orei 10.00.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati apreciaza ca, deocamdata, gradul de pericol nu este ridicat. "Din fericire, pe Prut nu avem asezari omenesti in lunca inundabila. Din acest motiv, nici pericolul nu este mare pana cand nu se depaseste cota de inundatie", a explicat Emanuela Turcu.

Pe raul Prut, cota de atentie se situeaza la nivelul de 450 cm, cota de inundatie la 550 cm, iar cota de pericol la 600 cm.