Romania se afla in centrul unui nou scandal, din cauza unei companii care se ocupa de croazierele fluviale.

Firma, unde au fost angajati zeci de tineri someri germani, este acuzata ca abuzeaza de acestia punandu-i sa munceasca aproximativ 70 de ore saptamanal si ca ii remunereaza cu doar trei euro pe ora.

Nemultumit de conditiile oferite, unu dintre angajati, care castiga 3,4 euro pe ora, a depus plangere la Parchetul regional, impotriva Agentiei din localitatea Remscheid. Acesta le-a declarat reporterilor emisiunii "Frontal21" a ZDF ca saptamana de lucru era de 70 de ore, din cauza orelor suplimentare, dupa cum relateaza Adevarul.

Cazul sau nu este unic. Postul de televiziune a relatat ca alti tineri au primit mai putin de trei euro pe ora. Centrele de plasare ale Agentiei germane pentru ocuparea fortei de munca au trimis zeci de someri sa lucreze la compania romaneasca.

Unul dintre ei a declarat ca a fost amenintat ca nu va mai obtine niciun ban daca va spune cuiva care este salariul sau net real.

Potrivit Gandul, cel putin sase agentii din totalul de 44 cate numara landul Renania de Nord - Westfalia, din vestul Germaniei, au facilitat angajarea lor in serviciile de restaurare ale unei companii romanesti care se ocupa de croaziere pe Dunare (al carei nume nu este insa mentionat).

Agentia pentru ocuparea fortei de munca sustine ca nu stia care sunt conditiile oferite tinerilor.

"Deocamdata nu mai exista si alte plangeri depuse, dar vom demara o ancheta" pentru a afla daca mai sunt si alte cazuri, a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Werner Marquis. Aceasta a adaugat ca, in functie de rezultatul anchetei, colaborarea cu firma romaneasca va fi mentinuta sau intrerupta.

El a recunoscut insa ca aceste contracte de munca nu contravin legii romanesti, dar „sunt contrare bunelor moravuri” in Germania. Nu de aceeasi parere a fost un lider de sindicat care a calificat conditiile de munca de pe vasele de croaziera romanesti drept „comparabile cu sclavia”. Vasele respective au facut croaziere si in Germania, pe Elba, Mosel, Spree si Rin.

Cu toate acestea, guvernul de la Berlin militeaza pentru imigrarea somerilor germani in alte state europene. Mai mult, Germania este singurul stat european care le plateste cheltuielile de transport si de mutare in toate tarile UE si chiar in Australia si Canada, conform IHT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.