Turistii englezi alearga dupa magneti de frigider si milieuri, francezii ne cumpara covoarele taranesti, iar spaniolii - lingurile din lemn.

In timp ce municipalitatea se chinuieste de cateva luni sa dea de mascota orasului si sa incropeasca o strategie de vanzare a Capitalei, in scop turistic, strainii ne descopera pe bajbaite si ne cumpara dupa gust.

Cel mai bine se vand obiecte inscriptionate cu Dracula si magneti cu Palatul Parlamentului sau Arcul de Triumf, spun comerciantii de suveniruri. Unii sunt atrasi si de farfuriile cu diferite imagini din Romania, in timp ce altii aleg papusi in costume traditionale sau icoane. Si romanii cumpara astfel de obiecte, mai ales cand pleaca in strainatate de Sarbatori. Pretul unui suvenir incepe de la 0,7 lei, cat costa un breloc cu iconita, si ajunge la 2.550 de lei, pretul unui covor tesut manual.

Americanii - largi la punga
Fara indicatoare pe strazi sau reclame pe posturile de televiziune, Bucurestiul e descoperit de turisti din intamplare, gratie unor summituri sau intalniri de afaceri. „Carcotasi in privinta pre- turilor sunt nemtii si francezii. In schimb, americanii «devalizeaza» locurile in care gasesc suveniruri, cumparand cat mai multe obiecte“, sustine Aurelia Cosma, cerceta tor stiintific la Muzeul Satului. Englezii, de exemplu, cauta magneti de frigider, fete de masa din in sau milieuri.

Francezii sunt incantati de tesaturi, iar spaniolii prefera obiectele din lemn. Mai putin pretentiosi sunt americanii, care cumpara orice li se pare deosebit si este lucrat manual. Aflata la Muzeul Satului cu ocazia Summitului NATO, prima-doamna a Statelor Unite, Laura Bush, a cumparat ceramica de Horezu si urcioare de Oboga pentru fiica sa, care urmeaza sa se casatoreasca.

Fascinatia pentru Muzeul Satului
Suvenirurile se vand cel mai bine in preajma Sarbatorilor si sunt cumparate atat de romani, cat si de straini. De Paste, cele mai cautate suveniruri sunt icoanele si ouale incondeiate, care costa 7 lei, iar cele cu margelute - 10 lei. Mesterii au inceput sa incondeieze chiar si ouale de gasca si de strut. In preajma Anului Nou, cele mai cautate obiecte sunt clopoteii, mastile, precum si diferite articole vestimentare de blana.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.