Ministerul Educatiei a dezvoltat programa de Cultura civica astfel incat, incepand cu anul scolar 2008-2009, elevii vor putea sa studieze, ca discipline optionale, Drepturile omului si Educatie interculturala, informeaza NewsIn.

Cele doua noi materii optionale vor avea o ora pe saptamana si vor fi predate de profesorii specializati in discipline socio-umane.

Drepturile omului si Educatia interculturala vor deveni discipline optionale dupa ce, saptamana trecuta, Ministerul Educatiei a aprobat programele scolare ale materiilor legate de Cultura civica, se arata intr-o nota informativa a ministerului.

Decizia ministerului vine, pe de o parte, in incercarea de a diversifica lista materiilor optionale. De asemenea, reprezentantii ministerului au dorit, prin propunerea celor doua discipline noi, sa actualizeze programa scolara conform subiectelor de interes ale Uniunii Europene in domeniul educatiei.

Astfel, cele doua propuneri curriculare ale ministerului au aparut ca urmare a mai multor actiuni europene, precum proclamarea de catre Parlamentul European a anului 2008 ca An european al dialogului intercultural, proclamarea de catre Consiliul Europei a anului 2005 ca An european al cetateniei prin educatie, precum si a diferitelor recomandari ale ministrilor Europeni ai Educatiei, pentru cooperare europeana in domeniul formarii profesionale sau pentru educatia democratiei.

Conform noii programe, elevii din invatamantul gimnazial se vor familiariza, la Educatie interculturala, cu un limbaj actual legat de multiculturalitate, dar vor si invata sa aprecieze diferite culturi care traiesc impreuna, vor afla mai multe despre valorile sociale ale acestora si vor fi stimulati sa se implice in viata sociala si culturala, fara sa aiba prejudecati care ar duce la discriminari nejustificate.

Pentru liceeni, notiunile despre drepturile omului, care se predau in gimnaziu, au fost dezvoltate pentru un nivelul lor de intelegere. Profesorii care au realizat programa pentru cursul de Drepturile omului isi doresc sa ii faca pe elevi mai activi si mai responsabili din punct de vedere social.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.