Pe langa avocat, statul plateste expertul juridic si executorul judecatoresc ori acorda scutiri, reduceri, reesalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare
Persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie nu depaseste 500 lei vor beneficia in totalitate de asistenta statului, prin plata avocatului, a expertului juridic si a executorului judecatoresc ori prin scutiri, reduceri, reesalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare. Pentru un venit mediu net lunar pe membru de familie de pana la 800 lei, statul va acoperi jumatate din cheltuieli. Venitul este calculat pe ultimele doua luni anterioare formularii cererii, conform unei ordonante de urgenta aprobate recent de Guvern si care reglementeaza modul de acordare a ajutorului public judiciar in materie civila.

Acest tip de ajutor se acorda in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si alte cauze, cu exceptia celor penale. Ajutorul public poate fi solicitat de orice persoana fizica, daca nu face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale. Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare din aceste forme, fara a putea depasi in cursul unui an, suma maxima echivalenta a 12 salarii minime brute pe tara, la nivelul anului in care a fost formulata cererea.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.