Romanii, care se pregatesc sa celebreze duminica Pastele, conform ritului ortodox, au motive de bucurie: iepurasul de Paste se anunta mult mai generos anul acesta, obligat de campania electorala in vederea alegerilor locale de la 1 iunie, relateaza France-Presse, potrivit NewsIn.

"Cadourile electorale" sunt, desigur, interzise in timpul campaniei, dar nimic nu-i impiedica pe candidati sa profite de aceasta sarbatoare pentru a incerca sa motiveze un electorat mai degraba satul de disputele politice interminabile si de promisiuni nerespectate.

Daca in trecut romanii puteau sa se astepte ca un candidat in cautare de popularitate sa le ofere cate un cozonac, anul acesta iepurasul pare sa faca nebunii, scrie AFP.

Partidele politice, la putere sau in opozitie, si-au deschis bursele pentru a distribui alegatorilor cosuri pline cu alimente (oua, zahar, ulei, pui, carnati), miei taiati sau chiar vii.

Aceste actiuni au dat nastere adesea unor incidente violente, asa cum s-a intamplat la Lupeni, oras minier din sud-vestul tarii, unde politia a fost nevoita sa utilizeze grenade lacrimogene pentru a restabili ordinea in momentul in care cateva sute de persoane s-au calcat in picioare pentru a obtine unul dintre pretioasele pachete cu alimente distribuite de primarul in exercitiu, noteaza AFP.

Si la Bucuresti, remarca agentia franceza de stiri, sute de pensionari s-au inghesuit sa apuce pachetele oferite de primarul unuia dintre cele sase sectoare ale orasului, primar care candideaza la propria succesiune. Mai multi pensionari au fost calcati in picioare sub privirile neputincioase ale jandarmilor, relateaza AFP.

La Dragotesti, in sud, felicitarile cu urari de Paste trimise locuitorilor au fost insotite de bonuri de masa, in timp ce la Arad, in vest, o formatiune politica a pus autobuze la dispozitia persoanelor care vroiau sa mearga la cumparaturi in tara vecina, Ungaria, unde multe dintre produse sunt mai ieftine decat in Romania.

Chiar daca este obisnuita cu asemenea accese de caritate pe masura apropierii alegerilor, presa din Romania remarca vineri cursa exagerata a "pomenilor electorale" la care s-au dedat partidele, mai scrie AFP, care reda pasaje din editoriale aparute in Adevarul, Evenimentul Zilei, Romania Libera sau Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.