Constanta. Sfarsitul lui 2003. Unei fete in varsta de 17 ani, I.N., i se promite de catre un prieten "marea cu sarea", si anume ca va fi ajutata sa plece sa lucreze in Paris ca ospatarita. Fata isi face pasaportul si pleaca in Franta cu respectivul, avand acordul tatalui. O data ajunsa, este inchisa intr-o camera de hotel alaturi de alte doua fete, tot din Romania, este scoasa pe o strada a Parisului si obligata sa se prostitueze. Incearca sa fuga, nu reuseste, este amenintata si scoasa din nou "la produs".

Din fericire, proxenetii romani sunt prinsi, in timpul unei razii politienesti, fata depune marturie si ramane, vreme de trei luni, intr-un centru de plasament din capitala Frantei. Ajunge apoi, in aprilie 2004, la Centrul-Pilot pentru copiii traficati (fostul Centru Gavroche) din Bucuresti. Este, de altfel, cazul cu numarul 1 al primului centru de acest gen din tara, constituit chiar in aprilie acelasi an, ca parte a proiectului de interes national "Servicii de asistenta si reintegrare pentru copiii victime ale traficului sau neacompaniati". Proiectul a fost demarat anul trecut si pana in decembrie 2004 fusesera infiintate si functionau deja zece astfel de centre de tranzit, in sprijinul copiilor traficati si repatriati de pe teritoriul altor state.

Obiectivul central era acela de a oferi sprijinul si masurile de protectie de care acesti copii aveau nevoie. Pentru a face publice aceste masuri, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cadrul Primariei sectorului 2 si Organizatia Salvati Copiii au lansat, ieri, "Serviciul de repatriere si protectie a copilului", serviciu organizat cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Serviciul lansat, ieri, a luat fiinta din necesitatea de a proteja prin diverse mijloace copiii, in contextul in care numarul persoanelor care pleaca in strainatate in cautarea unui loc de munca este in continua crestere. Conform Raportului pe 2003 realizat de Organizatia Salvati Copiii, mai mult de 20% dintre victimele traficului au varste sub 18 ani.

In 2003, prin Ministerul Administratiei si Internelor, au fost repatriati peste 1.000 de copii. In afara Centrului-Pilot care functioneaza in Bucuresti, exista centre de tranzit in alte noua orase din tara: Satu Mare, Oradea, Timis, Arad, Suceava, Botosani, Neamt, Iasi si Galati. Conform Georgetei Paunescu, coordonator program din partea Organizatiei Salvati Copiii, "copilul este luat de la aeroport, adus la centru, igienizat, lasat sa se linisteasca... Ulterior, in cele 2-6 zile cat sta copilul aici, i se face o evaluare medicala, una psihologica si se pune la punct un plan de interventie. De altfel, inainte de a sosi acesti copii in tara, Directiile Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului demareaza deja anchete sociale, pentru a stabili cea mai buna modalitate de reintegrare in societate a copilului repatriat".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.