Cele mai mici preturi pentru produsele traditionale se gasesc in pietele Rahova si Chilia Mare. Masa de Paste a unui bucurestean va ajunge, in acest an, la 100 de lei, in conditiile in care alimentele s-au scumpit cu aproape 50% tocmai in Sapta- mana Mare.

In timp ce pietarii incearca sa se imbogateasca de Sarbatori, hipermarketurile ii atrag pe clienti cu oferte, promotii si program prelungit. Celor care nu si-au cumparat inca produsele de Paste le recomandam pietele Rahova, din sectorul 5, si Chilia Mare, din Drumul Taberei, printre cele mai ieftine din Capitala.

In ajunul Sarbatorilor Pascale, preturile alimentelor specifice au explodat in toate pietele bucures tene. Specula agentilor economici este explicata prin faptul ca, indiferent cat de saraci ar fi, romanii nu renunta la carnea de miel, la cozonaci sau la ouale incondeiate.

Astfel, pentru un kilogram de carne de miel, un kilogram de organe pentru drob, cateva oua si un cozonac, bucuresteanul trebuie sa plateasca peste 50 de lei. Daca mai adauga pe lista si un litru de vin rosu, verdeata, fructe si cateva oua de ciocolata, va trebui sa mai scoata din portofel cel putin 50 de lei. In aceste conditii, o singura persoana plateste de Paste, pentru o masa nu foarte imbelsugata, nici mai mult, nici mai putin de 100 de lei.

In Piata Progresului, „ca la Dorobanti“
Pentru locuitorii din cartierul Drumul Taberei, Piata Chilia Mare are preturi aproape identice cu cele din hipermarketurile avantajoase. Cei care locuiesc in cartierul Rahova insa, si chiar si cei din zona Big Berceni, au parte de piete agroalimentare mult mai ieftine decat marile magazine.

Bolocan Livia, o gospodina in varsta de 45 de ani, spune ca preturile din Piata Rahova „sunt intr-adevar mai mici decat cele din alte zone“. „Produsele sunt chiar mai ieftine decat in economatele lui Vanghelie“, comenteaza femeia iesita la cumparaturi. Colega sa, Rodica Iurache, povestes te ca o prietena care locuieste in zona Giurgiului i-a spus ca, „in Piata Progresului, preturile tind sa concureze cu cele din cartierul Dorobanti“.

Specula generalizata, in Saptamana Mare
Romanii pregatesc de obicei pentru cea mai importanta Sarbatoare crestina mancaruri traditionale precum friptura de miel, drobul, cozonacul, ouale incondeiate si stufatul. Chiar daca, in restul anului, acestea nu sunt nici cele mai pretentioase, nici cele mai scumpe produse, in preajma Sarbatorilor Pascale preturile alimentelor necesare pentru prepararea lor cresc cu pana la 50%.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.