Editia din 22 aprilie a "The Village Voice" si cele din 23 aprilie a "The New York Times" si "The New York Sun" consemneaza lansarea in SUA, la "Film Forum", a primului lung-metraj al lui Cristi Puiu, "Marfa si banii" (2001).

"Nimic nu pare sa atarne greu in 'Marfa si banii', insa daca vrem sa cautam o 'ancora', putem spune ca filmul vorbeste despre primii pasi, nesiguri, ai unei natiuni postcomuniste pe calea sa catre capitalism. Desi contine situatii neasteptate, desi decorcentant si agil ca tehnica de realizare, 'Marfa si banii' e mai mult decat un film de actiune si suspans" a precizat criticul american de film Scott Fountas, intr-un articol din 23 aprilie aparut in The Village Voice.

"Extraordinar in Marfa si banii este faptul ca reuseste sa imbrace o drama puternica, angoasanta, intr-o anecdota de viata obisnuita. Cum e de multe ori cazul in filmele romanesti recente, actorii joaca atat de bine incat nici nu le observi jocul. Nu se citeste nici un fel de emotie, nici o expresie elaborata a starilor interioare. Nu vedem decat oameni care raspund unor circumstante care devin din ce in ce mai tensionate si confuze. Abia la final ajungem sa ne miram de complexitatea povestii si de claritatea cu care a fost spusa" precizeaza A.O. Scott intr-un articol din 23 aprilie aparut in The New York Times.

Aplecarea lui Cristi Puiu pentru referinte ascunse nu este ignorata de criticii americani, care se intrec in a descoperi noi intelesuri pornind de la numele cu care isi boteaza personajele. Daca Dante Remus Lazarescu i-a indreptat pe critici spre metaforele biblice si spre cultura italiana, faptul ca Ovidiu, personajul principal din 'Marfa si banii' pleaca din Constanta il face pe criticul de film Leo Goldsmith, de la Reverse Shot, sa se gandeasca la Metamorfozele lui Publius Ovidius Nasso transpuse pe o autostrada romaneasca.

Alte cronici la "Marfa si banii" au mai aparut zilele acestea in "Film Journal", "New York Magazine" si "Slant Magazine".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.