• 35.000 de angajati ai Postei Romane si-au inceput ieri protestul programat sa dureze zece zile
• Cei mai afectati au fost pensionarii si somerii, care nu si-au putut ridica banii pe care-i asteptau de o luna
• Platitorii de rate au fost redirectionati spre ghiseele Banc Post, unde s-au format cozi ca pe vremea lui Ceausescu
• Grevistii cer marirea salariului cu 16a, solicitare pe care administratia, pina aseara, nu o acceptase
Primii care au oprit lucrul ieri, la ora 0.00, au fost angajatii din centrele de tranzit din tara (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Galati, Brasov, Constanta si Bacau). Au urmat angajatii oficiilor postale si factorii postali, care nu au mai deschis birourile la ora 7.00, cind ar fi trebuit sa inceapa programul cu publicul. Aproximativ 35.000 de lucratori ai postei ar urma sa participe la protestul programat sa dureze zece zile lucratoare, adica pina pe 1 mai.

Conflictul de munca declansat ieri de angajatii Postei Romane este prima greva generala de acest fel din ultimii 15 ani. Protestul ameninta sa continue daca in intervalul de zece zile nu vor fi satisfacute cererile protestatarilor. Din cauza actiunii a fost suspendata plata pensiilor, a alocatiilor pentru copii, a ajutoarelor pentru somaj si a altor prestatii sociale. Totodata a fost sistata distributia unor publicatii, a corespondentei private si a celei comerciale.

Pensionarii, cei mai afectati

Si oficiile postale din Capitala au fost inchise ieri, pe usa fiind afisat un anunt pe care scria cu litere mari "GREVA". Angelica Bragadiru, vinzatoare de ziare linga Oficiul Postal 1, a incercat ieri de dimineata sa incaseze alocatia pentru copii. "Am pastrat alocatiile copiilor pina acum ca sa le iau hainute de Paste si acum nu mai pot sa le scot", sustine aceasta. "Au lasat lumea fara pensii, fara somaj", s-a mai plins ea.
Mihaela Mladen (64 de ani) a incercat in zadar sa intre in Oficiul Postal 1 si ne-a spus ca ea si sotul ei erau programati sa ia ieri pensia. "O sa cautam sa ne imprumutam, dar este greu deoarece stam intr-un bloc cu multi pensionari si ei sint in aceeasi situatie cu noi", a adaugat femeia. Cu toate inconvenientele, Mladen s-a declarat de acord cu greva angajatilor postei deoarece "au si ei drepturi, dar se putea sa dea si ei pensiile, somajul, alocatiile inainte sa intre in greva".

Ionel Popa a vrut sa expedieze niste bani printr-un mandat online la oficiul postal de la Gara de Nord si a aflat de pe afisul lipit pe usa de la intrare ca este greva. "Trimiteam banii astia in provincie, la fratele meu care este bolnav, dar am sa gasesc alta modalitate daca asa nu se poate... O sa incerc cu autobuzul sau cu trenul", a spus Ionel Popa.

Timis. Toate oficiile sint inchise

Postasii din judetul Timis au intrat si ei in greva generala incepind de ieri. Toate activitatile institutiei, de la plata pensiilor si a ajutoarelor sociale si pina la distribuirea corespondentei si a coletelor, au fost sistate.
Ieri-dimineata, nici un oficiu postal din judetul Timis nu era deschis. (Georgeta Petrovici)

Iasi. Banc Post, depasita de situatie

Inghesuiala, nervi si galagie la ghiseele Banc Post. Acestea au fost primele efecte ale grevei postasilor, resimtite la Iasi. Practic, toti cei care isi achitau de obicei ratele la electrocasnice prin intermediul postei au fost redirectionati catre sucursalele Banc Post. "Stau la coada de aproape o ora si abia s-a miscat. Nu stiu daca mai ajung sa platesc azi pentru ca ghiseul se inchide la 15.00", a declarat, revoltata, Mariana Codreanu. (Mihai Popa)

Prahova. Oficii postale pazite de jandarmi

Greva angajatilor Companiei Posta Romana a stirnit furia ploiestenilor, care au aflat ieri ca nu-si pot ridica pensiile.
Inca de la primele ore ale diminetii, la intrarea mai multor oficii postale din oras s-au format cozi imense. Oamenii au sperat ca, in cele din urma, isi vor primi banii. Dupa ce functionarii i-au anuntat ca greva va continua pe perioada nelimitata, mai multi pensionari au inceput sa ameninte ca vor sparge geamurile oficiilor postale, determinind conducerea ploiesteana a companiei sa ceara ajutorul jandarmilor, care au potolit cu greu furia oamenilor. (Marius Nica)

Salariile postasilor, limitate de FMI

Cresterile salariale ale postasilor au fost restrictionate acum patru ani, cind CN Posta Romana a fost introdusa intr-o lista a societatilor monitorizate de FMI. Daca Termoelectrica sau Electrica au fost incluse pe lista din cauza pierderilor pe care le generau, Posta Romana a ajuns sa fie monitorizata din cauza numarului de angajati. FMI a cerut ca posta sa aiba maximum 36.000 de angajati. "Noi am atins acest prag anul trecut si totusi sintem monitorizati in continuare", ne-a spus Mariana Kniezner, liderul salariatilor din posta. Reprezentantii sindicatului sustin ca posta are surse pentru cresterea salariilor deoarece lucreaza pe profit din 1991. Romgaz si Transgaz, doua companii de stat, sint in continuare pe lista firmelor cu pierderi monitorizate de Fond, desi in ultimii trei ani au inregistrat profit.

Solutii pentru facturi, alocatii si transfer de bani

Cei care au vrut sa-si plateasca ieri factura RomTelecom prin oficiile postale nu au putut, dar exista alternativa platii la o banca. Astfel, factura RomTelecom se poate achita la urmatoarele banci: BCR, Banc Post, Banca Tiriac, HVB, Amro Bank, Banca Greciei Egnatia si CitiBank. De asemenea, facturile se mai pot plati la benzinariile Agip care au program nonstop. Cei care doresc sa trimita sau sa primeasca bani prin serviciul Western Union pot sa mearga la urmatoarele banci: Banc Post, BRD, Banca Romaneasca, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank. De asemenea, persoanele care vor sa-si incaseze alocatiile o pot face la orice oficiu Banc Post.

Salarii postasi

Functia Salariul
postas debutant 3.100.000 lei
postas 15 ani vechime 5.000.000 lei
diriginte posta 5.000.000-6.000.000 lei

Salarii profesori:

Functia Salariul
Profesor debutant 4.700.000-5.400.000 lei (in functie durata studiilor universitare absolvite)
Profesor gradul 2 5.400.000-6.100.000 lei
Profesor gradul 1 6.100.000-6.800.000 lei

La acestea se adauga anumite sporuri (de vechime, uzura etc.).
De exemplu, un profesor cu gradul 1 si vechime intre 14-18 ani cistiga un salariu net de 8,3 milioane lei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.