Pentru aceasta sunt trimisi la studii de specialitate, la universitati de renume mondial, fac mastere si incep sa lucreze in companii, nu neaparat in acelea ale parintilor, pentru ca parintii sa vada daca pot copiii sa avanseze in functie si sa castige propriii bani.

Mai nou, bogatii Romaniei incep sa recunoasca ca nu e obligatoriu ca, dupa retragerea lor, posturile de conducere sa fie ocupate de copii daca acestia nu dovedesc inclinatii pentru business.

Cea mai transanta abordare din acest punct de vedere o are Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, desemnat de „Forbes“ drept cel mai bogat roman, cu o avere de 2,5 miliarde de dolari. Acesta apreciaza ca „averile mostenite sunt o pacoste“, iar copiii sai nu trebuie sa astepte sa le vina o mostenire nemuncita. „Ramane de vazut cu mostenirea.

Ei trebuie mai intai sa atinga niste obiective de performanta pentru asta, dar pot sa spun ca sunt multumit, ca sunt in target“, a spus recent Patriciu. Omul de afaceri il ia ca model pe miliardarul american Bill Gates, care a anuntat ca, din cele aproximativ 60 de miliarde pe care le detine, doar 20 de milioane de dolari vor primi cei doi copii ai sai, restul urmand a se duce catre fundatia caritabila pe care o patroneaza.

„Acesta este modelul pe care-l urmeaza acum bogatii lumii si este cel mai bun“, apreciaza presedintele Rompetrol. Patriciu are doua fete, dintr-o casatorie anterioara, ambele studente la universitati de pe continentul american.

Pentru un magnat precum George Copos, cu o avere estimata de 700 de milioane de euro facuta din turism, imobiliare, fotbal si retail, este foarte important ca fiica sa sa fie capabila sa-i conduca busineessul. In acest sens, omul de afaceri si-a trimis copilul la scoli de renume international si asteapta ca acesta sa si confirme asteptarile.

Aparent, Alexandra Copos si-a multumit parintii, pentru ca atat George Copos, cat si sotia sa, Cristiana, s-au laudat ca fiica lor are numai note bune la Princeton. Pana ca aceasta sa preia afacerile familiei trebuie sa si merite. „Dupa ce termina colegiul va face doi, trei ani de practica, dupa care masterul doi-trei ani, cel mai probabil la Harvard, pana sa inceapa sa lucreze in Ana Grup, de unde va incepe pe o pozitie modica.