"Am cerut o situatie exacta privind vaccinul utilizat pentru prevenirea pestei porcine in complexele de crestere. Dupa finalizarea raportului, in functie de rezultate, ANSVSA va lua o anumita decizie", a declarat, luni, pentru NewsIn, vicepresedintele ANSVSA, Mircea Chertes, fost consilier al premierului Tariceanu.
Potrivit vicepresedintelui ANSVSA, toate efectivele de animale vaccinate pana in prezent contra pestei porcine au dobandit imunitate fata de aceasta boala.

"S-au recoltat probe de la animalele vaccinate si in toate cazurile s-a constatat ca au dobandit imunitate", a spus Mircea Chertes. Acesta a precizat ca premierul Tariceanu va fi informat de rezultatul anchetei privind vaccinul marker utilizat in ferme.

Gardianul a informat, azi, ca Agentia Europeana de Medicina (EMEA), laboratorul de referinta al Uniunii Europene, a emis o alerta rapida pentru retragerea de pe piata a vaccinului antipesta utilizat de Romania, dupa ce testele au relevat ca problemele de calitate afecteaza valabilitatea produselor.

Potrivit sursei citate, EMEA a fost emisa o alerta rapida pentru rechemarea de pe piata a tuturor loturilor de vaccin pentru pesta porcina clasica, din cauza problemelor de calitate ce afecteaza termenul de valabilitate. Produsul era inregistrat cu o valabilitate de trei ani, insa EMEA isi exprima ingrijorarea fata de produsele mai vechi de noua luni