„Va dau o veste in premiera. Am mai multe informatii ca sunt o serie de rezerve de care pana acum nu am stiut. Incercam sa fundamentam aceste informatii si, daca ele se vor adeveri - cum cred ca se vor adeveri-, atunci chiar vom face o reducere de preturi la medicamente. Nu va pot spune cat, cand si cum. Dar exista o asemenea informatie. Nu vorbim de stocuri de medicamente aici, vorbim de modalitati de stabilire a preturilor si modalitati de ascundere a unor profituri in preturi", a spus Nicolaescu.

Acesta a afirmat ca rezerva de pret depinde de modul in care se calculeaza pretul de pornire. „Pornesti de la un pret de import pe care-l declara importatorul intr-un anume fel, pornesti de la un pret comparabil cu o tara, doua-trei din Uniunea Europeana sau cu 12, pornesti de la pret de catalog, pornesti de la pret de producator, sunt multe variante de calcul. Doamna Bartos in 2002 a acceptat o varianta, CIP-ul, adica pretul importatorului la intrarea in tara. Eu cred ca acolo sunt rezerve ascunse foarte multe", a accentuat Nicolaescu.

Ministrul a sustinut ca are autoritate sa stabileasca modalitatile de calcul a preturilor si chiar o va face, daca se vor adeveri informatiile pe care le-a primit. Si, totodata, a afirmat ca importatorii nu fac altceva decat sa isi apere pozitiile de oameni de afaceri, fara insa a avea argumente solide pentru a scumpi medicamentele.

„Nu au argumente cu care sa ma convinga ca trebuie sa majorez preturile la medicamente. Ca atare, nu e galceava, nu e cearta, nu e conflict, pur si simplu importatorii isi apara o pozitie de om de afaceri. Nu ma deranjeaza. Problema e sa nu fie bani publici", a sustinut ministrul Nicolaescu.