Toate femeile incep sa se gandeasca la imbatranirea pielii si la aparitia ridurilor in jurul varstei de 35 de ani. Si nu gresim daca afirmam ca acelasi lucru il fac si din ce in ce mai multi barbati. Armele cele mai la indemana impotriva procesului de altfel normal al imbatranirii si al consecintelor vizibile pe fata noastra a acestuia sunt reprezentate de numeroasele creme antiaging, care contin compusi dintre cei mai diferiti, in functie de varsta, tip de ten si, mai nou, de sex.

Medicii esteticieni ne avertizeaza ca suntem bombardati cu unele dintre cele mai eficiente politici de marketing, care nu de putine ori ne indeparteaza atentia de la realitate. Trebuie sa retinem ca si estetica este privata de miracole, iar procesul de imbatranire nu poate fi inca stopat si nici macar intarziat de
niciun produs cosmetic sau farmaceutic. Singurul lucru pe care il pot oferi medicii esteticieni cu ajutorul acestor produse, dar si cu ajutorul tehnicilor moderne de lupta cu ridurile – laser, radiofrecventa, filling, toxina botulinica etc. – este imbatranirea in conditii mai bune. Cu toate acestea, ei considera antiagingul un termen de marketing, o teorie inca nedemonstrata, care a fost la inceput parte stiintifica a esteticii medicale, dar a devenit cu timpul una dintre cele mai comerciale parti ale acesteia. Specialisti din toata lumea au dezbatut la Bucuresti, cu ocazia celui de-al 6-lea Congres European de Medicina Estetica, efectele secundare ale produselor de infrumusetare si consecintele supunerii pacientilor la tehnici neautorizate.

Esteticienii atrag atentia asupra diferentei enorme dintre actul medical profesionist, efectuat de medicii care sunt pregatiti sa trateze eventuale complicatii, si cel neautorizat, efectuat adesea de cosmeticieni si alte persoane necalificate, care au urmat cursuri de formare limitate cantitativ si calitativ si care cred ca simpla achizitionare a aparatelor cu care se realizeaza tehnicile de infrumusetare este de ajuns pentru a obtine rezultatele dorite. „Exista pacienti cu alergii, cu probleme de acnee, ci dermatita atopica, sa nu mai vorbim de diferitele tipuri de ten, ceea ce impune obligatoriu o consultatie medicala inainte de tratamentul de infrumusetare, fara de care rezultatul interventiei nu numai ca nu ar fi unul pozitiv, ci ar putea agrava situatia deja existenta. Cu alte cuvinte, in loc sa intinereasca pielea, procedeele utilizate gresit nu fac altceva decat sa o imbatraneasca“, a explicat pentru „Gardianul“ dr. Carmen Fernández Pérez, de la Societatea Spaniola de Medicina Estetica (SEME).