Un copil de noua ani a fost operat de apendicita, din cauza neatentiei echipei medicale, desi se afla la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti pentru un examen cistoscopic, au declarat, pentru NewsIn, surse din cadrul spitalului.

"Baiatul, care urina cu sange, a fost adus pentru un examen cistoscopic. Dintr-o eroare a echipei medicale, a ajuns pe masa de operatie, unde i s-a scos apendicele", au precizat sursele citate.

Pe 19 martie, asistenta de anestezie Aurora Stefan, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu, a fost rugata de doctorul Mihai Dumitru, medic primar de chirugie generala, sa aduca din salon un pacient programat pentru o operatie de apendicita.

"Asistenta s-a dus in salonul respectiv fara fisa de observatie a pacientului, ceea ce este inadmisibil pentru ca, in aceasta fisa, se afla toate informatiile legate de pacient, de la datele personale, pana la diagnostic. In locul pacientului programat pentru apendicita, l-a luat pe copilul de noua ani din salon si l-a dus in sala operatie, fara sa-l intrebe nici macar cum il cheama si pentru ce a fost adus la spital", afirma surse din spital.

Copilul a fost pus pe masa de operatie si anesteziat, dupa care medicul Mihai Dumitru i-a scos apendicele, fara sa isi dea seama ca pacientul nu era programat pentru respectiva interventie chirurgicala. "Este o greseala imensa ca un medic sa nu ceara confirmarea ca opereaza pe cine trebuie. La fel si anestezistul, pentru ca o anestezie generala se face in functie de mai multi factori", au adaugat sursele citate.

Potrivit medicului generalist Sever Oana, scoaterea apendicelui fara sa fie necesar acest lucru nu are consecinte negative asupra sanatatii pacientului. Foarte grava este insa anestezierea generala fara sa fie cunoscut istoricul medical al celui care urmeaza sa fie operat. "Exista riscuri foarte mari daca pacientul este alergic la una dintre substantele continute in anestezic. Nicio anestezie generala nu se face fara un consult prealabil, la plamani, la inima si asa mai departe", precizeaza dr. Oana.

Managerul spitalului Grigore Alexandrescu, dr. Coriolan Ulmeanu, a confirmat eroarea medicala produsa pe 19 martie si a precizat ca, in urma discutiilor la nivelul Consiliului Director si al Comisiei de Etica din spital, s-au aplicat sanctiuni echipei medicale implicate in acest caz. Ulmeanu a refuzat sa faca publice sanctiunile aplicate, insa a declarat ca medicii sanctionati profeseaza in continuare.

Potrivit surselor din cadrul spitalului Grigore Alexandrescu, sanctiunea aplicata echipei medicale in culpa a fost diminuarea cu 15 la suta a salariului, timp de trei luni.

Pe de alta parte, reprezentantii Comisiei de Disciplina din Colegiul Medicilor Bucuresti sustin ca nu au auzit, pana in prezent, de acest caz. "Nu a intrat in discutia Comisiei de Disciplina niciun dosar referitor la un caz al unui copil operat din greseala de apendicita la spitalul Grigore Alexandrescu.

Nici directorul departamentului Jurisdictie Profesionala si Litigii din CMB, Liana Ples, nu are cunostinta de eroarea medicala produsa la spitalul Grigore Alexandrescu. "Nu stiu nicio informatie despre acest caz si nu a intrat in discutie, pana acum, niciun dosar de acest gen", a spus Liana Ples.

Potrivit legii, conducerea spitalului este obligata sa sesizeze Colegiul Medicilor in cazul producerii unor erori medicale in unitatea sanitara pe care o administreaza.

"Daca este vorba de o greseala administrativa, atunci masurile se iau in cadrul spitalului respectiv, insa, in cazul unor erori medicale, exista obligatia anuntarii organului competent, care, in aceasta situatie, este Colegiul Medicilor", precizeaza presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.