Distribuitorii nu vor mai livra medicamente catre farmacii si spitale daca Ministerul Sanatatii (MS) nu va reactualiza preturile.

Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) si Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) isi vor inchide depozitele vineri, timp de 24 de ore, in semn de protest. Acestia sunt nemultumiti din cauza faptului ca Ministerului Sanatatii nu a reactualizat din aprilie 2007, preturile medicamentelor, desi, potrivit legii, acest lucru se face la fiecare trei luni.

„Daca nici dupa acest protest nu va dori sa ia legatura cu noi, vom continua cu alte doua zile in saptamina 5-9 mai, apoi pentru trei zile in saptamina 12-16 mai, pina cind Ministerul Sanatatii va decide sa respecte legea si sa reactualizeze preturile la medicamente“, a declarat presedintele ADMR, Viorel Vasile, citeaza Cotidianul.

Distribuitorii sustin ca au pierderi de peste 20 de milioane de euro din cauza unui ordin dat de ministrul Eugen Nicolaescu, care nu a mai permis ajustarea pretului la medicamente in functie de cursul valutar, din luna mai 2007. Practic, medicamentele care sunt importate din Uniunea Europeana sunt cumparate la 3,7 lei pentru un euro, in timp ce pretul este blocat de MS la 3,3 lei.

„In prezent, sunt peste 1.000 de medicamente ale caror preturi nu acopera nici macar costurile de distribut ie, pacientii beneficiind de aceste medicamente fara ca statul sa plateasca acest serviciu“, a mai declarat ieri presedintele ADMR. Potrivit Evenimentul Zilei, printre medicamentele in cauza, sunt mai ales produse recomandate diabeticilor (insuline), bolnavilor cu HIV-SIDA, celor care sufera de cancer sau au trecut printr-un transplant.

Daca inchiderea depozitelor nu va schimba decizia Ministerul Sanatatii, distribuitorii ameninta ca vor apela la justitie si vor reclama Guvernul la Comisia Europeana.

Ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, potrivit legii, recalcularea trebuia facuta la fiecare trei luni. „Ministrul Sanatatii a prelungit termenul la care vor fi recalculate preturile la 1 iunie si nu stiu daca vom rezista pina atunci, in conditiile in care, pina acum, am inregistrat pierderi de 20 de milioane de euro si, in plus, am redus sau chiar am sistat unele importuri. Noi distribuim medicamentele la cursul valutar de acum un an, adica 3,33 lei pentru un euro, si cumparam medicamentele cu aproximativ 3,7 lei pentru un euro“, a precizat presedintele ADMR.

Cei mai afectati sunt bolnavii
Primii loviti de sistarea livrarii vor fi bolnavii cronici, care se vor afla in imposibilitatea de a-si mai putea procura medicamentele. "Nu inteleg rostul protestului. Ar fi culmea sa nu mai gasim medicamente, in conditiile in care preturile sunt la noi mai mari decat in celelalte tari UE", a declarat pentru Adevarul, Marian B., venit ieri la o farmacie din Capitala pentru a-si procura medicamente pentru diabet.

Sistarea livrarii medicamentelor i-a pus pe jar chiar si pe reprezentantii lanturilor mari de farmacii. "Noi astazi (n.r.-ieri) am aflat de protestul distribuitorilor de medicamente. Faptul ca acestia vor sista livrarile timp de 24 de ore nu va avea un impact major asupra noastra, deoarece lucram cu stocuri foarte mari. Vor exista insa probleme in momentul in care protestul va fi reluat, in sensul ca pot aparea blocari ale accesului populatiei la medicamente", sustine Veronica Burlacu, PR-ul lantului de farmacii Sensiblu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.