O substanta chimica care se gaseste in ambalajele de plastic pentru alimente si bauturi poate provoca adolescentilor cancer mamar si la prostata, potrivit unui raport emis de guvernul american, informeaza Reuters. Pe baza datelor descoperite de Programul National de Toxicologie, din cadrul Institutului National de Sanatate din Statele Unite, democratii din congresul american si Food and Drug Administration -FDA- (Agentia de reglementare a alimentelor si medicamentelor) vor decide daca substanta bisfenol A este sigura pentru bebelusi si copii. Substanta, numita si BPA, este utilizata si la fabricarea sticlelor pentru biberoane si a cutiilor pentru formulele de lapte praf destinate bebelusilor.

Raportul indica faptul ca ambalajele de plastic pot afecta fetusii, bebelusii si copiii din punct de vedere neurologic si comportamental, daca acestia sunt in permanenta expusi substantei BPA. Autorii raportului sustin ca s-au bazat in avertismentele lor pe efectele acestora asupra glandelor prostatei si mamara si asupra pubertatii precoce la femei.

Studiile de laborator arata ca la soareci s-au format leziuni precanceroase
Raportul indica faptul ca soarecii expusi in laborator la niveluri de BPA similare celor la care sunt expusi oamenii au dezvoltat, printre altele, leziuni precanceroase pe glandele prostatei si pe cea mamara. FDA a spus ca posibilitatea ca bisfenolul A sa afecteze negativ dezvoltarea umana nu poate fi eliminata si ca mai sunt necesare studii pentru a stabili daca aceasta substanta chimica prezinta riscuri pentru sanatate. Bisfenolul A este utilizat la producerea plasticului policarbonat si a rasinilor epoxidice si se gaseste in ambalajele pentru alimente si bauturi, in CD-uri si unele dispozitive medicale.