Bolnavii de diabet s-au trezit ca retetele pe care si le iau de la farmacii nu mai sunt in totalitate gratuite.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari sustin ca problema a aparut din cauza a doua firme producatoare, care au refuzat sa semneze protocoalele de aliniere la preturile de decontare.

Diabeticii nu mai beneficiaza de medicamente in totalitate gratuite. Acestia s-au trezit ca farmacistii le percep bani pentru tratamente care, acum cateva luni, erau gratuite. Explicatia primita la o farmacie din Giurgiu a fost ca s-a introdus o taxa pentru medicamentele diabeticilor, suma platita de un pacient fiind de 162.000 lei vechi. Conform Programului national de diabet, bolnavii au dreptul la antidiabetice si insuline gratuite, acestea fiind suportate din fondul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a decis ca medicamentele pot fi eliberate la farmaciile cu circuit deschis pentru evitarea imbulzelii de la farmaciile centrelor de diabet. “Problemele au aparut din cauza a doua firme care nu au vrut sa incheie protocoale cu noi”, ne-a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS. In fiecare an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate incheie protocoale cu distribuitorii de medicamente care au un pret de vanzare mai mare decat cel pe care il deconteaza casa. Mai exact, aceste protocoale obliga firmele sa scada preturile pana la nivelul acceptat de CNAS.

“Anul acesta, doua firme au refuzat sa mai incheie acest protocol. Este vorba despre Bayer si Antibiotice Iasi. Bayer produce Glucobay, cu substanta activa Acardosum, iar Antibiotice produce Siophor, cu Metformin, ca substanta activa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.