Ministerul Muncii a mai ridicat o bariera pentru cei care vor sa-si uneasca destinele

Oficialii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) au sarit din lac in put cu proiectul de lege privind acordarea unui sprijin la constituirea familiei. In urma articolului aparut in ziarul "Gardianul", initiatorii proiectului de act normativ s-au sesizat si au scos din lege obligativitatea obtinerii de catre viitorii miri a certificatului de absolvire a cursului de consiliere maritala, conditie pentru ca acestia sa beneficieze de cei 8 milioane de lei dati de catre bugetele locale. Dar, fiindca atasamentul fata de certificatul de buna purtare a fost prea puternic, reprezentantii MMSSF au decis sa-l introduca intr-o hotarare de guvern care va privi organizarea si infiintarea Centrelor de consiliere premaritala.

"Nimeni nu se va mai putea casatori, de la 1 ianuarie 2006, fara sa fi absolvit inainte cursurile de consiliere maritala", a declarat Maria Muga, secretar de stat - coordonator al activitatii de asistenta sociala si politici familiale, cu ocazia dezbaterii publice a proiectului de lege mai sus amintit. Masura urmareste, in opinia conducerii ministerului, sa incurajeze si sa sustina intemeierea familiilor, dar efectul nu va fi nicidecum cel scontat, ci, dimpotriva, va conduce la o scadere a numarului de casatorii. In primul rand, aceste centre ar urma sa functioneze in marile orase, resedinte de judet. Aceste asa-zise cursuri de consiliere vor dura trei zile, iar pentru cei aflati in localitati mai indepartate, posibilitatea de a se deplasa pentru atata vreme este foarte redusa, asta daca se ia in calcul nivelul de trai real din tara noastra.

Dincolo de aceste aspecte, trebuie spus ca insasi consilierea propriu-zisa poarta amprenta inutilitatii, deoarece cursurile respective vor consta doar in distribuirea unor brosuri prin care viitorii miri vor fi informati despre Legea privind combaterea violentei in familie, despre care autoritatile sustin ca acestia nu au habar. Cursurile vor fi sustinute (a se citi brosurile vor fi lecturate) de catre asistenti sociali, medici sau psihologi, alegerea "profesorilor" urmand a fi stabilita intr-un viitor apropiat. Astfel, barbatii vor fi invatati ca nu este moral si legal sa-si bata nevestele sau sa abuzeze de copii, potentialilor agresori aducandu-li-se la cunostinta si pedepsele prevazute de lege pentru aceste fapte.

Bogatii si varstnicii, aceleasi privilegii

Ideea in sine, de a acorda un sprijin financiar la intemeierea familiei, nu este una negativa, ci defectuos este modul de concepere a celor 15 articole din lege, din care se nasc foarte multe semne de intrebare. La unele am primit raspunsuri de la initiatorii legii, iar la altele s-au cerut termene pentru modificari si s-au primit multumiri pentru sesizari. Se pare ca nasterea acestui "copil chinuit" este un proces mai de durata, pe care balbele ministeriale il transforma intr-o lunga si grea suferinta. Una dintre lamuririle pe care le-am primit de la secretarul de stat Maria Muga a fost aceea ca de cele opt milioane de lei pot beneficia toate categoriile de cetateni aflati pe teritoriul Romaniei, chiar daca acest lucru nici nu era pomenit in deja controversatul proiect de lege.

Astfel, exista o singura conditie restrictiva pentru sprijinul financiar respectiv: aceea ca cel putin unul dintre soti sa se afle la prima casatorie. In rest, mirele sau mireasa pot avea varste de peste 80 de ani, sotii pot fi miliardari sau cetateni straini. Bugetele locale pot suporta orice. Maria Muga recunoaste ca sprijinul nu va conduce la o crestere a numarului de casatorii mai mare de 5%, suma fiind una aproape simbolica. "Nu inteleg de ce ziaristii critica acest proiect, pentru ca este o masura cu care am castigat alegerile", a exclamat secretarul de stat Maria Muga, vizibil iritata de criticile si intrebarile venite din partea presei. Aceasta a mai precizat ca va avea grija ca in normele metodologice de aplicare a viitoarei legi sa fie prevazute si modalitati de descurajare pentru cei care vor dori doar sa incaseze banii, punand punct astfel speculatiilor conform carora casatoriile pe termen scurt vor deveni o sursa de mici castiguri financiare. Neclar a ramas locul in care se pot adresa cu cererea de acordare a acestui sprijin financiar romanii care se casatoresc in afara tarii.

Referitor la nemultumirea unor primari care nu au imbratisat ideea unei astfel de legi, Maria Muga a replicat ca sefii administratiilor locale nu reusesc nici macar sa ia masuri impotriva cresterii violentei in familie, abuzurilor asupra copiilor si a maririi numarului de divorturi. Reprezentantii MMSSF estimeaza ca, in 2006, 120.000 de familii nou-constituite sa se bucure de suma de opt milioane de lei, desi se asteapta ca un mare procent din aceasta cifra sa apartina etniei romilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.