Ministrul Telecomunicatiilor, Borbely Karoly, sustine ca echipamentele utilizate de operatorii de telefonie mobila nu dauneaza grav sanatatii. Potrivit acestuia, pe primele locuri in topul surselor de radiatii electromagnetice, dupa nivelul intensitatii, se regasesc antenele posturilor de radio si televiziune.

„Masuratorile efectuate la nivel national au aratat ca nivelul radiatiilor antenelor de telefonie mobila (GSM) se situeaza cu mult sub valorile maxime stabilite prin diferite acte normative“, a explicat marti ministrul Telecomunicatiilor.

Borbely s-a aratat ingrijorat de initiativele unor primarii care intentioneaza sa mute antenele GSM in afara localitatilor pentru a reduce riscul de expunere a populatiei la radiatiile emise de aceste echipamente.

„Punerea in practica a unei astfel de masuri nu va reduce nivelul radiatiilor, ci il va spori pentru ca antena terminalului mobil va amplifica puterea semnalului pentru a se conecta la retea, iar utilizatorul se va expune unui nivel de radiatii mai mare decit in cazul in care antena GSM s-ar fi aflat in apropierea acestuia“, a adaugat ministrul.

Specialistii sustin ca instalatiile de supraveghere a circulatiei, cuptoarele cu microunde, antenele telefoanelor fixe fara fir si sistemele de securitate emit cele mai multe radiatii. „Cei care lucreaza in politie, in unitatile de urgenta sint expusi radiatiilor“, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.