Delegatia formata din Bernd von Droste, director fondator al Patrimoniului Mondial al UNESCO, si consultantul Cristina Imandi se afla marti si miercuri la Oradea, unde vor vizita orasul, dupa care se vor deplasa la Arad. In cursul zilei de astazi, delegatia a vizitat Cetatea Oradea, Cetatea Biharia si centrul Oradei.

„Trebuie vazut daca aceste situri au valoare universala, pentru a accede in patrimoniul mondial. In evaluare conteaza starea in care se afla, modul in care este asiguranta protectia, felul in care sunt gestionate. Este un proces foarte complex, care cere foarte multa implicare politica locala, si care ar trebui sa capete sprijinul ong-urilor si al cetatenilor”, a declarat Cristina Iamandi, consultant UNESCO pe teme de patrimoniu, cercetator peisaje urbane, conservare urbana si tehnologii de restaurare.

„Sunt pentru prima data in Transilvania si Oradea. Am gasit aici un oras extraordinar cu un patrimoniu cultural deosebit. Un fapt arheologic deosebit este ca are o istorie veche de 5.000 de ani si are 26 de straturi arheologice”, a declarat Bernd von Droste, director fondator al Patrimoniului Mondial al UNESCO.

„Noi va vom ajuta sa intelegeti si mai bine valorile pe care de aveti. Important este sa putem judeca singuri care sunt problemele, e dificil sa aflam ce este unic de valoare mondiala. Trebuie sa ne comparam cu Taj Mahalul, Florenta, Venetia, Machu Pichu din Peru, Marele Canion, sau centrul istoric al Parisului”, a mai spus reprezentantul UNESCO.

Arhitectul Cristina Iamandi a tinut sa precizeze ca inspectia nu se limiteaza la Cetatea Oradea si ca este foarte probabil ca, in cazul in care Oradea va fi inclusa in patrimoniul mondial, sa fie vorba de un complex format din Cetate si centrul istoric al Oradiei, ca un conglomerat arhitectural.

„Daca nu va ajunge pe lista nu inseamna ca nu are valoare sau ca e mai putin important. UNESCO nu are foarte multi bani si tin lista cat mai scurta posibil, indiferent cate locuri din lume s-ar califica sau nu”, a precizat directorul.

Oradea concureaza in acest sens cu Alba Iulia, al carei patrimoniu care este mult mai bine conservat si cu centrul Sibiului. „A candidat si a avut evaluare negativa cu recomandarea sa fie asociat cu celelalte obiective saxone din Transilvania, Sighisoara, Cetatile si satele fortificate”, a declarat Cristina Iamandi. Potrivit expertilor UNESCO, in Romania sunt 14 obiective pe lista de asteptare, insa multe nu au sanse de a ajunge pe lista deoarece sunt biserici, categorie mult prea mare in momentul de fata.