Incepand de azi, lucratorii din Posta Romana se afla in greva, pana in 27 aprilie 2005. In jur de 6 milioane de oameni nu-si vor mai primi pensiile, parintii vor ramane fara alocatiile pentru copii, iar un milion de someri nu-si vor mai putea primi ajutoarele sociale. In opinia liderilor sindicali, consecintele acestei actiuni se vor vedea in mod direct chiar de astazi, cand alte milioane de romani nu vor mai putea efectua nici celelalte operatiuni postale, cele mai solicitate fiind transferurile de bani. Situatia de fata se leaga de refuzul actualilor guvernanti de a mari salariile angajatilor Postei Romane cu 16 la suta, Executivul propunandu-le acestora o marire cu doar 4 la suta. Liderul Federatiei Sindicatelor Posta Romana (FPSR), Ion Otelea, a declarat ca "actuala crestere salariala poate fi acoperita, lucru acceptat chiar si de patronat, dar care nu se poate realiza, datorita actualului buget de stat impus de FMI." Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), organizatie la care este afiliata FPSR, a precizat ca greva, prima organizata la nivel national, ii vizeaza direct pe actualii politicieni si nicidecum pe beneficiarii serviciilor postale.

"La ora actuala un simplu lucrator din Posta Romana are un salariu mediu net de doar 4.800.000 de lei pe luna. Majorarea oferita de Executiv se ridica pana la 150.000 de lei pe luna, pentru fiecare lucrator. Aceasta majorare noua ni se pare a fi nesem-nificativa, stiut fiind faptul ca pe anul trecut Regia Nationala Posta Romana a avut un beneficiu net de 50 de miliarde de lei", au concluzionat liderii BNS. Liderii Blocului National Sindical (BNS) sunt de parere ca reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) doresc restructurarea actualei regii a Postei Romane.

"Raspunsul la aceasta greva il asteptam sa vina de la Washington, de la delegatia romana condusa de catre ministrul Finantelor, Ionut Popescu, ne-a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS. Regia Postei Romane se afla din 2001 pe o lista de monitorizare a FMI. Profitul net pe 2004 ar fi putut fi de 200 de miliarde de lei, daca diferenta rezultata nu ar fi fost folosita la organizarea Congresului Mondial al Postei. Liderul BNS a mai precizat ca asteapta ca premierul Tariceanu sa-si tina promisiunea facuta in timpul campaniei electorale, de a scoate de pe lista de monitorizare a FMI actuala regie a postei.

Posta Romana va cere in instanta suspendarea grevei postasilor

Conducerea Postei Romane va cere in instanta suspendarea grevei generale a postasilor, avand in vedere efectul acestei actiuni si faptul ca cererile lor pot fi rezolvate numai prin anularea unui act normativ, informeaza Posta Romana. Compania Nationala Posta Romana (CNPR) sustine ca au fost solutionate doua dintre cele trei revendicari ale sindicatelor, solutiile urmand a intra in vigoare la 1 mai. Una din ele este majorarea la 3,3 milioane de lei a salariului minim, conform contractului colectiv de munca incheiat la nivel national, iar a doua - acordarea unui spor de cinci la suta pentru postasii cu o vechime in munca intre trei si cinci ani. Conducerea Postei Romane "regreta inconvenientele provocate de acest conflict de munca", se mai arata in comunicat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.