Cercetatorii Universitatii Southampton au studiat efectul a sase aditivi alimentari si au ajuns la concluzia ca inteligenta copiilor este cu atit mai afectata cu cit creste cantitatea de E-uri pe care acestia o consuma. Inca din 1970 se discuta despre efectul E-urilor asupra comportamentului, insa dezbaterile s-au intensificat dupa aparitia acestui studiu.

Cei sapte aditivi, printre care si E110, folosit in special in sucuri si dulciuri, dar si tartrazina, adica E102, provoaca accese de furie in rindul copiilor, conform independent.co.uk. Mai mult, cei doi coloranti pot afecta coeficientul de inteligenta a copiilor cu pina la cinci puncte si sint la fel de nocivi pentru copii precum benzina cu plumb, informeaza telegraph.co.uk.

Cei sase coloranti vizati in studiu au fost tartrazina (E102), rosu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleina (E104) si rosu alura (E129).

Studiul a fost comandat de Agentia pentru Siguranta Alimentara din Statele Unite, care a recomandat inlaturarea produselor care contin acesti aditivi.

Citeste si:

Reprezentantii agentiei se asteapta ca toti producatorii sa inlocuiasca E-urile cu o alternativa naturala. Unii producatori de dulciuri chiar au cazut de comun acord sa nu mai foloseasca colorantii suspecti.
Agentia Europena pentru Siguranta Alimentara (EFSA) crede insa ca dovada efectului aditivilor asupra copiilor nu este suficient de relevanta, luind decizia sa nu schimbe compozitia produselor alimentare. In schimb, cercetatorii de la Universitatea Southampton au trimis o scrisoare de protest, cerind o schimbare imediata. Ei au precizat ca, in prezent, se studiaza si efectul benzoatului de sodiu, folosit in bauturile carbogazoase, precum Cola dietetica. Acesta ar cauza, in timp, depresie.

„Intr-adevar, studiile arata ca, in fiecare an, tot mai multi copii sint diagnosticati cu tulburari emotionale si de comportament. Se estimeaza ca in urmatoarea perioada mult mai multi copii vor fi diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului decit vor fi diagnosticati cu cancer sau SIDA.

O alta tulburare care tinde sa fie chiar supradiagnosticata este ADHD - tulburare prin hiperactivitate si deficit de atentie“, explica psihologul Anda Pacurar. In psihoterapie, obiceiurile alimentare ale copilului sint foarte importante. „La un moment dat lucram cu un copil diagnosticat cu ADHD si tulburare opozitionala si am remarcat ca avea in permanenta o sticla de Cola cu el. Iar o adolescenta care acuza stare de agitatie, neliniste, atacuri de panica bea cel putin un litru de Pepsi pe zi.