Cei care se vor casatori dupa 1 ianuarie 2006 trebuie sa absolve mai intii un curs de consiliere premaritala. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), care a initiat acest proiect de hotarire de guvern, spune ca astfel viitorii miri vor fi mai responsabili si mai informati asupra vietii de familie.
Cursul dureaza o zi si va constitui o conditie obligatorie la incheierea casatoriei.

"Profesorii" vor fi asistenti sociali sau angajati ai primariilor locale unde urmeaza sa se oficieze cununia civila. In sprijinul familiilor nou-constituite, ministerul mai propune acordarea din bugetele locale a unui sprijin financiar echivalent cu 85% din salariul mediu brut pe tara (adica 7.280.000 lei, raportat la datele de acum).

"Am facut un calcul si am constatat ca primariile trebuie sa plateasca in jur de 920 de miliarde de lei tinerilor casatoriti. Daca nu dispun de acesti bani, exista solutia alocarii lor in urma rectificarii bugetare", a spus Cristina Olteanu, consilier al Departamentului de Asistenta Sociala si Politica Familiala din MMSSF. Aceasta "prima" de casatorie se acorda la cerere, in cazul in care cel putin unul dintre soti se afla la prima casatorie, este cetatean roman si are rezidenta in Romania.

Cererea se depune la primarie in termen de 60 de zile de la data incheierii casatoriei, urmind ca in 30 de zile de la depunere sa fie incasati banii. Daca pina la data inregistrarii cererii intervine desfacerea casatoriei, acest sprijin financiar nu se mai acorda.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.